Varken AMD eller Nvidia tillverkar sina egna grafikprocessorer. Istället anlitas det taiwanesiska företaget TSMC, som i dyra fabriker etsar de komplicerade kretsarna.

Allt fler tecken tyder dock på att allt inte står rätt till med tillverkningen av kretsar i 40 nanometer. Problemen är större än vad som tidigare rapporterats och kan få konsekvenser för nästa generation grafikkort.

Ett synligt tecken är bristen på nylanserade Radeon HD 4770 som innehåller en krets i just 40 nanometer. Många lager gapar tomma trots att efterfrågan är låg.

En välinformerad källa uppger till till SweClockers att TSMC:s yields, det vill säga andel fungerande kretsar som lämnar fabrikerna, är låg. Radeon HD 4770 är dock en relativt liten krets, och risken för fel ökar exponentiellt med antalet transistorer.

Nästa generation grafikkort är desto mer avancerade. Nvidias kommande GT300 kan innehålla mer än två miljarder transistorer, vilket gör TSMC:s tillverkningsproblem betydligt allvarligare. Samma källa hävdar att det i dagsläget är uteslutet att tillverka stora kretsar i någon större omfattning. Detta kan påverka lanseringen av nästa generation grafikkort.

De flesta av dagens grafikkort är tillverkade i 65- eller 55 nanometer. Både AMD och Nvidia är på väg att gå över till 40 nanometer, vilket i teorin innebär lägre tillverkningskostnader, lägre värmeutveckling och fler transistorer på samma yta.