Slutsats

Färdiga paket av den typen som ligger på testbänken idag öppnar upp hela vattenkylnings-fenomenet för den stora massan. De är lättmonterade, tar liten plats samt kostar inte mer än en högpresterande luftkylare. Problemet är att de nödvändigtvis inte heller presterar bättre än en bra luftkylare.

I testerna ser vi hur Noctuas gamla NH-U12P klarar att hålla jämna steg med både Antecs och Corsairs nykomlingar. Visserligen finns det tillämpningar där en tornkylare inte får plats av olika skäl och där kan möjligen en vattenkylningslösning fungera som ett hållbart alternativ.

Om vi jämför Antec Kühler H20 mot Corsairs H60 är det i princip hugget som stucket när de medföljande fläktarna används. Båda modellerna ligger inom samma prisspann och erbjuder väldigt liknande egenskaper både när det kommer till storlek och prestanda. Det är först när vi monterar på andra fläktar som skillnaderna uppenbarar sig och där går vinsten utan tvekan till Antec.

Antec Kühler H20 620

IMG_6253.jpg

Antec gick på det säkra kortet när de valde Asetek som tillverkare av deras första vattenkylningspaket. Den beprövade designen bjuder på ett lättmonterat paket som även presterar helt godkänt. Väljer man att montera alternativa fläktar förvandlas modellen dessutom till en betydligt mer intressant produkt som nästan kan rå på betydligt dyrare paket. Antecs val att använda gummislangar är kanske dock inte det bästa i slutna system som detta med tanke på den ökade risken för avdunstning.

Fördelar:

  • Utomordentlig prestanda med alternativa fläktar

  • Inbyggd fläktkontroller

  • Priset

Nackdelar:

  • Presterar inte nödvändigtvis bättre än en luftkylare

  • Gummislangar

Lägsta pris:

Corsair H60

IMG_6266.jpg

Corsairs nykomling H60 lämnar oss med blandade känslor. Som en uppföljare till storsäljaren H50 bättrar den visserligen på ett par punkter, däribland ett helt nytt vattenblock och pumpsystem som tar upp avsevärt mindre plats. I jämförelse med Antecs konkurrerande modell är H60 i det stora hela väldigt likvärdig. Båda systemen är lättmonterade, kostar lika mycket och presterar nästintill identiskt med de medföljande fläktlösningarna. Corsair bjuder dessutom på mer påkostade slangar som borgar för en längre livslängd. Tyvärr räcker det inte hela vägen, vilket märks när alternativa fläktar används och H60 halkar efter rejält.

Fördelar:

  • Påkostade FEP-slangar

  • Priset

Nackdelar:

  • Presterar inte nödvändigtvis bättre än en luftkylare

  • Presterar sämre än konkurrenten med alternativa fläktar

Corsair H60 kostar i dagsläget cirka 600 kr.