Sammanfattning

Ultrabook har inte fått samma genomslag som Intel räknat med men det är ändå tydligt att ultratunt är framtiden för bärbara datorer. Med introduktionen av Trinity hakade AMD på trenden. Medan flera tillverkare valt att ta en redan existerande Ultrabooks och byta ut plattformen till AMD, har Asus gett processortillverkaren en helt dedikerad design.

Vivbook U38N, eller U38N som den kort heter i Sverige, bygger på företagets Zenbook UX-serie och det märks. Konstruktionen är på det stora hela klart godkänd utan några större brister. Detta trots att Asus gjort avkall på det mesta vad heter metall. Istället är datorn till stor del gjord i plast av ovanligt hög kvalitet.

Asus U38N-2.jpg

Skärmen är tveklöst paradnumret i U38N, som använder samma panel som UX31A och UX32VD och levererar mycket goda egenskaper i ett bärbart format och hög ljusstyrka. Skärmen är kort sagt behaglig att lägga ögonen på. Ytbehandlingen är dock blank, vilket inte uppskattas av alla. Medan detta är ett krav då skärmen kommer med pekfunktion så är den klart mer blank än andra på marknaden.

Pekfunktion är inte helt utan kontroverser i en bärbar dator men det har sina fördelar. Basen ger skärmen en naturlig lutning, slutanvändare behöver således inte hålla i skärmen vid filmtittande eller surfning som med en vanlig surfplatta. Det passar dock inte alla och att använda det är inte heller ett tvång.

Tangentbordet är bland de bättre i det ultratunna segmentet och vi stöter inte på några problem vid användning. Det som kunde vara bättre är slaglängd och återkoppling, den kräsne kan även uppleva det något svampigt. Pekplattan fungerar bättre än tidigare Windows 7-maskiner från Asus och det går nu att använda utan större irritation. Gester fungerar för det mesta, men det finns rum för förbättring med ny mjukvara.

Asus U38N-11.jpg

De mest negativa sidorna ligger inte i Asus egna hårdvara utan i plattformen som används. Processorn håller tillbaka grafikdelen till den grad att den i många fall presterar sämre än konkurrerande HD Graphics 4000 från Intel. Vid normalt användande levererar dock processorn acceptabel prestanda. Detsamma kan dock inte sägas om hårddisken – en SSD eller SSD-cache hade lyft U38N till nya höjder.

Batteritiden ligger på strax över tre timmar vid användning, vilket är jämförelsevis lite i den ultratunna klassen. Vidare till datorns ljudnivå är det godkänt och även temperaturerna lägger sig på rimliga nivåer – mycket tack vare Asus kyllösning.

Avslutningsvis är U38N en dator som borde tillfredsställa de flestas behov. Datorn har fler fördelar än nackdelar, men just bristerna är anmärkningsvärda. Vore det inte för batteritiden hade datorn kandiderat för utmärkelsen "Utmärkt". I dagsläget saknas konkurrenter med samma helhet och utmärkta skärm, vilket gör Asus U38N till en mycket bra produkt i klassen.

Genomtänkt hårdvara och en utmärkt skärm gör Asus U38N till en bra produkt i prisklassen.

Fördelar:

  • Högupplöst och ljusstark pekskärm

  • Gedigen byggkvalitet

  • Bra tangentbord

  • Priset

Nackdelar:

  • Mycket blank skärm

  • Låg batteritid i klassen

  • Låg prestanda

  • Mekanisk hårddisk

Pris vid publicering: 7 490 kr
Lägsta pris: