Pixelmatris och underscan

Med en AH-IPS-panel och en 1 920 x 1 080 pixelmatris i 27-tumsklassen ter sig Asus MX279H först som en "stor bild" när vi har färre antal pixlar på samma yta som andra, dyrare, modeller med 2 560 x 1 440 pixlar. Detta är på gott och ont då långt ifrån alla ha synskärpan att tillgodogöra sig en större pixelmatris utan att det anstränger ögonen.

[Ursprungligen låg här ett foto med en testbild ditlagd via Photoshop. Den bilden var missvisande och skulle inte ha publicerats. För den som undrar har skärmen en ram av "död" yta nästan centimetern runt om bilden, vilket syns på ASUS egen produktbild och kan anas som en ljusgrå kant i ingressbilden överst i artikeln /Artikelförfattaren]

Till en början kan text och grafik verka aningen pixeliserat om för den som kan tillgodogöra sig högre upplösningar. Skärmen ger också en lugn och behaglig bild, då IPS-panelen har en hög grundkontrast med jämn och uniform ljusspridning utan synliga problem i form av kantblödning eller liknande fenomen.

Det första intrycket var dock inte positivt. Bilden var inte skarp och fyllde inte ut skärmen till kanten. Detta lilla bekymmer är givetvis samma som den ständigt återkommande frågan på forum världen över: grafikkortet tolkar Asus MX279H som en tv-apparat när den ansluts via HDMI. Radeon-grafikkortet i testsystemet lägger från början på en underscan för att undvika att tv:n genomför en overscan och zoomar samt beskär bilden.

Om bilden inte pixelmappar som den ska är det således inställningarna för grafikkortet som löser problemet. Asus MX279H kommer att visa signalen den får och ska inte beskyllas för att bråka. Det verkar som alla skärmar med 1 920 x 1 080 pixelmatris drabbas av detta i någon grad.

Ironin i det hela är att den här underscan-finessen är till för att motverka det motsatta problemet. Undertecknad har många gånger fått frågan om overscan när TV:n zoomar och beskär bort kanterna med startmenyer och liknande från datorns skrivbord.