Test: Spelprestanda

Mätningar av 3D-prestanda består av två delar. I den första står det syntetiska testet 3DMark i fokus för att ge en mer generell överblick av grafikprestandan.
Del två består av tre spel ur tre olika genrer: Battlefield 3, Civilization V och The Elder Scrolls V: Skyrim som testas i olika inställningar.

Med datorns hårdvara i åtanke testar vi inte spelprestandan i 2 560 x 1 440 pixlar, utan nöjer oss med 1 920 x 1 080 och 1 366 x 768 med varierande inställningar. Mest intressant att titta på är det sistnämnda som ligger väldigt nära 1 280 x 720, vilket möjliggör "perfekt skalning" ner från datorns standardupplösning.

3dmark_0004_3dmark-cloud-gate-screenshot-3.jpg
3DMark_Firestrike.jpg

Syntetiskt: 3DMark

Intel får i vanlig ordning bra resultat i testsviten 3DMark och med grafikdelen Iris Graphics 5100 handlar det om en klar topplacering. Det här tack vare både ett högt grafikpoäng såväl som ett högt resultat vid fysikberäkningar med de relativt högt klockade processorkärnorna.

Asus Zenbook UX301 är kvar i täten i det mer grafiktunga Fire Strike och visar att processorn med tillhörande grafikdel har gott om potential. Om det samma gäller i riktiga spel är en helt annat femma.

Battlefield_3.jpg
Civilization_V.jpg
Skyrim.jpg

Speltester: 1 920 x 1 080 pixlar

Vi inleder med 1 920 x 1 080 pixlar, vilket kan vara intressant för spekulanter av den något billigare konfigurationen av Zenbook UX301. Redan här får dock den på pappret lovande grafikdelen problem och klarar inte av att driva något av spelen med acceptabla bildfrekvenser.

Redaktionen observerar även ett underligt beteende i Civilization V. Förutom onormalt låga minimivärden varierar medelvärdena enormt, vilket gör det omöjligt att få fram exakta värden. Resultaten i Civilization V är således en väldigt grov avrundning baserad på flera testkörningar.

Speltester: 1 366 x 768 pixlar

Situationen ser bättre ut i 1 366 x 768 pixlar där Skyrim är spelbart på lägsta medan Battlefield 3 är på gränsen till spelbart. Det bör således vara möjligt att driva runt väldigt många spel i 1 280 x 720 under förutsättning att du är beredd att kompromissa med ögongodiset. Även här syns samma inkonsekventa mönster i Civilzation V.

Godtagbar spelprestanda när det funkar

Spelprestandan är knappast i världsklass, men för en integrerad grafikdel med en så pass kapabel grafikdel i denna formfaktor är det imponerande. När det funkar ligger Iris Graphics 5100 inte långt efter Geforce GT 620M i den populära Asus Zenbook UX32VD eller AMD A10-4600M med integrerade Radeon HD 7660G.

Problemet ligger ännu en gång inte i att det är något fundamentalt fel med Intels integrerade grafikdel. Återigen är det drivrutinerna som ställer till det och det märks tydligt i Civilization V där resultaten varierar kraftigt. Medan spelet presterar bra vid vissa körningar får den riktiga dåliga resultat i andra och av allt att döma är det inte fenomenet "thermal throttling" som spökar.