Användning och kvalitetsintryck

I smarta telefoner och surfplattor är Corning Gorilla Glass ett väldigt populärt skydd för skärmarna och samma material används till Zenbook UX301. Det gör det väldigt enkelt för sannolikt de flesta som läser denna recension att föreställa sig ytskiktet på skärmen. Vid första användning var ytan ganska sträv, men det blir successivt bättre desto mer skärmen används.

Asus_UX301-10.jpg
Asus_UX301-18.jpg

Zenbook har fått närmast uteslutande god kritik för tangentbordet och med den en ny chassirevision passar Asus på att förändra även denna punkt. Skillnaderna är uppenbara. Det upplevs inte längre lika svampigt och återkopplingen är märkbart tydligare. Detta tillsammans med att skärmens bakkant lyfter upp tangentbordet lyfter skrivupplevelsen mot nya höjder.

Det enda vi kan anmärka på om vi ska vara petiga är att slaglängden förblir densamma, men å andra sidan är den inte sämre än någon annan Ultrabook.

Asus_UX301-12.jpg
Trackpad_1.jpg
Trackpad_2.jpg
Trackpad_3.jpg
Trackpad_4.jpg

Pekplattan har praktiskt taget ingen friktion vid användning tack vare dess yta som är i keramiskt glas. Vid användning är den väldigt precis och gör det den ska utan några konstigheter eller slumpmässigt utförda gester. På tal om gesterna fungerar samtliga genomgående riktigt bra och medför ett reellt mervärde.

Zenbook UX301 är inte lättast i klassen med sina 1,4 kilogram, men det vägs upp av dess design och konstruktion. Chassits stomme är baserat på aluminium och till det har Asus sömlöst vävt samman glas på flera partier. Området runt tangentbord och pekplatta är i keramiskt glas, någonting som lätt kan misstas för någon form av metall och mot våra initiala farhågor inte är en fingeravtrycksmagnet.

Underdelen är genomgående kvalitativ och känns riktigt gedigen, något som kan tillskrivas det keramiska glaset som används. Skärmen varken vinglar eller skakar vid användning, vilket självfallet är positivt när datorn kommer med pekskärm. Skärmen är av naturliga skäl inte lika styv som om den vore helt byggd i aluminium eller magnesium, men den håller ändå en hög nivå kvalitetsmässigt.

Asus_UX301-9.jpg

Någonting vars uppgift här i livet är att samla fingeravtryck är skärmlocket, som precis som skärmen bestyckats med Gorilla Glass. Medan de är lätta att torka av med en trasa eller valfritt klädesplagg kommer det garanterat reta gallfeber på vissa användare. Den positiva aspekten är att skärmlocket bör vara mer resistent mot repor än om det vore i aluminium eller magnesium. Undertecknad satte det på prov och försökte förgäves repa skärmlocket med en nyckelknippa.

Medan ovanstående gäller den mörkblå versionen vi testar idag hävdar Asus att det inte är ett lika stort problem med den vita, där fingeravtryck på skärmlocket ska vara knappt synliga. Huruvida den vita modellen kommer till Sverige är däremot inte bestämt, utan är fortfarande upp för diskussion i försäljningsledet.