Test: Rendering och GPGPU

Att få grepp beräkningsprestanda är inte helt lätt då användare som verkligen jobbar med GPGPU oftast har specialskrivna och svårtestade mjukvaror. Tillämpningarna för vanliga användare är förhållandevis få, där dessutom kompatibilitetsproblem mellan tillverkarna ytterligare försvårar direkta jämförelser.

blender_screen.png

SweClockers har samlat ett antal syntetiska och mer verklighetsbaserade mjukvaror för att sätta grafikkorten på prov. Observera att resultaten får tas för vad de är – en samling siffror för specifika program, ingen global sanning. Med mer optimerade mjukvaror och bättre drivrutiner kan mycket hända.

Senaste revisionen av Luxmark ger Geforce GTX Titan X ett försprång på cirka 35 procent jämfört med GTX 980. De stora vinnarna kommer dock från AMD – åldrande Radeon HD 7970 GHz matchar Nvidias värsting, och R9 290X seglar upp till toppen i ensamt majestät.

* Varken AMD Radeon HD 6970 eller HD 5870 kan slutföra testet, utan programmet fryser för att aldrig återhämta sig.

Testsviten Compubench kör en hel rad olika scenarion för att simulera varierande användningsområden. Geforce GTX Titan X ligger i topp genom samtliga, men marginalerna nedåt är skiftande. I vissa deltester är AMD uppenbart starka, vilket gör att Radeon R9 290X knappar in.

Nämnvärt är också att Dual Precision-läget hos ursprungliga GTX Titan inte gör skillnad i något av deltesterna. Resultatet blir snarast lägre då kortet körs vid annan klockfrekvens.

Senaste versionen av Blender har i känd stil stöd för rendering med Nvidia CUDA, och här får GTX Titan X sträcka på benen. På andra plats kommer dock Geforce GTX 780 Ti, vilket tyder på att Kepler i grunden är en för scenariot starkare arkitektur.