Slutsats och sammanfattning

När en ny generation grafikkort lanseras är förväntningarna oftast rejält uppskruvade, speciellt bland entusiasterna i SweClockers forum. Allt från prestanda till effektivitet ska förbättras, helst till en lägre prislapp jämfört med föregångarna.

Med det i ryggen var Geforce GTX 980 något av en besvikelse för de riktiga fps-jägarna. Rekordhög effektivitet till trots, modellen bjöd inte på några världsomvälvande prestandaförbättringar ställt mot populära Geforce GTX 780 Ti eller AMD:s Radeon R9 290X.

IMG_6464.jpg

Genom Geforce GTX Titan X levererar Nvidia rejält med plåster på såren. Nykomlingen är helt enkelt ett prestandamonster utan dess like, med beräkningskraft som får samtliga andra modeller att blekna. I snitt handlar det om cirka 30 procent högre bildfrekvenser mot Geforce GTX 980, där siffran blir större ju mer upplösningen skruvas upp.

För den som vill ha ännu mer beräkningskraft finns det även goda möjligheter till överklockning. SweClockers testexemplar når effektiva klockfrekvenser runt 1 400 MHz, mer än 200 MHz upp mot standardnivån. Det ger bildfrekvenser som teoretiskt utmanar många SLI- och Crossfire-lösningar.

Även på effektfronten ser det bra ut. Geforce GTX Titan X drar visserligen i nivå med Geforce GTX 780 Ti eller Radeon R9 290X, men då prestandan är i runda slängar 50 procent bättre får det anses som mer än acceptabelt. Effektiviteten är i samma liga som hos Geforce GTX 980, vilket åter visar att Maxwell är en kompetent arkitektur.

IMG_6494.jpg

Det finns dock vissa mindre ljusa punkter värda att nämna. Nvidia må fortfarande ha en ytterst kompetent referenskylare, men ställt mot partnertillverkarnas påkostade varianter tappar den mark. I kombination med att GTX Titan X endast säljs i standardversion sätter det onekligen mer ljudkräsna användare i en svår sits.

Nvidia har även valt att inte ge GTX Titan X ett läge med förbättrad prestanda vid dubbelprecision. Modellen är helt enkelt till hundra procent inriktad mot gaming, Titan-namnet till trots. Begränsningen gör dock att kortet tappar lite av sin glans som "billig" bas för beräkningsintensiva applikationer, något som uppskattades hos föregångarna.

Till syvende och sist är det dock inte mycket att orda om. Nvidia Geforce GTX Titan X må kosta långt mer pengar än de flesta människor är beredda att spendera på en enskild komponent, men har samtidigt med god marginal planetens snabbaste grafikkrets för spel.

Innan nästa generations Radeon ser dagens ljus är Geforce GTX Titan X helt enkelt obestridd gamingkung bland modeller med ensam GPU, och superentusiaster på jakt efter det allra bästa behöver inte leta längre. Se till att ha gott om nudlar i skåpet, bara.

Nvidia Geforce GTX Titan X har världens snabbaste grafikkrets och dominerar i klassen.

Fördelar:

  • Världens snabbaste grafikkrets för spel

  • Mycket god effektivitet

  • Kompetent referenskylare

  • Lovande överklockningspotential

  • Stark i höga upplösningar

Nackdelar:

  • Förkrossande prislapp

  • Inga tredjepartsmodeller

  • Saknar utökat stöd för dubbelprecision

Pris vid publicering: 10 990 kronor inklusive moms (999 USD).

Nvidia Geforce GTX Titan X väntas landa hos svenska återförsäljare någon gång under vecka 13.

► Läs även: Nvidia Geforce GTX Titan X i SLI