CUDA, PhysX och raytracing

En stor del av nya Geforce Fermi är att Nvidia satsar på GPGPU-applikationer, det vill säga möjligheten att använda grafikkortet till mer än bara grafik. Enligt företaget är den nya grafikprocessorn upp till fyra gånger snabbare än föregångaren GT200 i PhysX, och klarar även av att användas för ray-tracing i "nästan" realtid.

För att demonstrera grafikkortets färdigheter släpper Nvidia en mängd demoprogram och samarbetar även med utvecklare för att lägga till stöd för beräkningar via CUDA i vanliga applikationer. Bland programmen som kan nyttja CUDA märks Adobe Photoshop, Adobe Flash och Cyberlink Powerdirector.

PhysX: Supersonic Sled

För att demonstrera vilka möjligheter det finns med ett grafikkort av GF100:s kaliber har Nvidia snickrat ihop demoprogrammet/spelet Supersonic Sled. Idén kommer från gamla militära tester där dockor (och senare människor) användes för att undersöka hur kroppen reagerar på att bli utskjuten ur jaktflygplan i överljudsfart.

Supersonic Sled är dock inte uppbyggt som ett vanligt spel. Istället för skriptade händelser och animationer använder Nvidia fysikmotorn PhysX tillsammans med realistiska modeller med hundratals leder. Det gör att världen blir helt dynamisk och att ingen resa med släden ser ut som någon annan.

Raytracing på grafikkortet

Det har länge talats om att framtidens grafikkort kommer att kunna användas för raytracing i realtid. Det största hindret på vägen är att renderingsmetoden är betydligt mer beräkningsintensiv än den traditionella rasterbaserade grafiken. Raytracing innebär att att ljuset delas upp i strålar och att datorn beräknar hur strålarna studsar mot olika ytor (reflektioner), något som ger mer realistisk ljussättning.

Nvidia löser delvis problemet genom att kombinera de båda teknikerna. Företaget demonstrerar raytracing i realtid med systemet Optix, men det handlar inte om några spelbara bildfrekvenser.

Istället tror Nvidia att raytracing kan användas för mer begränsade finesser. Ett sådant användningsområde skulle kunna vara ett bilspel där raytracingfunktionen används för att rendera skrivbordsbilder som spelaren sedan kan använda eller kanske dela med sig av till vänner.