Temperaturer och strömförbrukning

Värme och ljudnivå är oftast något som går hand i hand. Även om Nvidia har gått över till en mindre tillverkningsprocess i 40 nanometer är GF100-kretsen fullsmetad med över 3 miljarder transistorer, vilket inte bådar gott för värmeutvecklingen. Nedan mäter vi temperaturen från kortens GPU under en körning av stressprogrammet Furmark.

GTX 480 är specificerat att köras i temperaturer hela vägen upp till 105°C innan det klockar ner sig själv. Kylaren har dock dimensionerats väl och kortet håller sig strax över 90°C vid full belastning. Detta var även fallet med ett överklockat kort, som höll sig inom samma ramar. Vi vet att det även finns stort intresse kring ljudnivån på kylaren och då korrekta mätningar är svåra att göra utan speciella verktyg och lokaler får vi helt enkelt bjuda på en subjektiv bedömning.

När kortet inte belastas ligger fläktens ljudnivå oerhört lågt, vilket innebär att de övriga komponenterna så som CPU-kylare och hårddiskar kommer att överrösta den. Fallet var dessvärre inte detsamma när kortet låg under full belastning. Vid cirka 90°C började fläkten sparka igång ordentligt och då var det inte roligt att sitta i samma rum som systemet. Hörlurar uppvridna till en ohälsosam volym är mer eller mindre ett krav.

Strömförbrukning

Just strömförbrukning var något AMD la stor vikt på när de lanserade HD 5000-serien. Ryktena har florerat vilt kring huruvida den nya Fermi-arkitekturen skulle lyckas hålla sig inom rimliga gränser trots att kretsen är otroligt mycket större än AMD:s dito. Nedan mäter vi hela systemets strömförbrukning under en körning av 3DMark Vantage.

Det är verkligen inga vackra siffror som målas upp när vi tar en titt på GTX 480-kortets strömförbrukning. Vid belastning landar kortet på smått astronomiska 440W, vilket är mer än två stycken HD 5870-kort i Crossfire. Nvidia har inte heller lyckats särskilt bra med att hålla nere strömförbrukningen vid vila, där GTX 480 ligger dryga 30W över HD 5870.

När två kort SLI-kopplas är vi uppe och sniffar kring 700W-strecket, vilket i slutändan innebär cirka 60 procent högre strömförbrukning än dubbla HD 5870 i Crossfire.