Slutsats

Efter flera månader av väntan har äntligen Fermi anlänt och med resultaten i hand är det hög tid att sammanfatta det hela. Nvidias nya grafikkort tar över prestandatronen från Radeon HD 5870 när det gäller modeller med en enda grafikprocessor. Samtidigt uteblir knock out-känslan som infann sig under fjolårets lansering av Evergreen.

Geforce GTX 480 presterar generellt sett ungefär 25 procent bättre än rivalen Radeon HD 5870 i DirectX 11-baserade titlar. Tittar man tillbaka på mer historiskt förankrade tester som 3DMark Vantage och Crysis Warhead är dock skillnaderna plötsligt betydligt mindre.

Fermis stora styrka är utan tvekan det Nvidia kallar för "geometrisk realism", vilket i praktiken betyder den DirectX 11-specifika funktionen tesselering. Just tesselering är något som just börjar användas i moderna spel, vilket även gör det till en viktig egenskap att hålla utkik efter för den som tänker behålla grafikkortet en längre tid.

Tillsammans med prestandan erbjuder Nvidia även exklusiva funktioner som fysiksystemet PhysX, beräkningsgränssnittet CUDA samt stereoskopisk 3D via 3D Vision Surround. AMD ligger fortfarande en bra bit efter på dessa områden och har i praktiken inga egna motsvarigheter med samma industristöd, även om detta mycket väl kan ändras framöver.

Givetvis finns även nackdelar med Nvidias nya grafikkort, där den första och kanske största är den massiva strömförbrukningen. I en värld där stora insatser görs för att sänka elanvändningen gör istället Nvidia den totala motsatsen. Geforce GTX 480 drar enligt våra tester cirka 40 procent mer än Radeon HD 5870 och det känns som ett stort steg bakåt i utvecklingen.

Även priset är en intressant punkt att ta upp. Nvidia placerar Geforce GTX 480 i en obekväm sits när det rekommenderade priset är 5 295 kronor. Det innebär i runda slängar 1 500 kronor mer än konkurrenten Radeon HD 5870 och farligt nära flaggskeppet HD 5970. Geforce GTX 480 är därmed långt ifrån ett självklart val i prisklassen.

Sist men inte minst kvarstår fortfarande flera frågetecken om tillgången på de nya grafikkorten. Det råder brist på grafikkort även till medier och det mesta pekar på att säljstarten börjar först en bit in i april, vilket också är orsaken till att vi inte haft möjlighet att testa Geforce GTX 470 denna gång. Den som är sugen på ett Fermi får därmed vänta ett tag till.

Fördelar:

  • Världens snabbaste grafikkort med en ensam GPU

  • Utomordentlig skalning i SLI

  • Imponerande DirectX 11-prestanda

  • PhysX, CUDA och 3D Vision

Nackdelar:

  • Skyhög strömförbrukning

  • Högt pris

  • Osäker tillgång

Geforce GTX 480 kostar cirka 5 295 kronor inklusive moms.