Fractal Design har på relativt kort tid slagit sig in som en stor aktör på den svenska marknaden för datorchassin och nätaggregat. Företaget satsar på förhållandevis billiga modeller där låg ljudnivå och smarta lösningar står i fokus, något som verkar gå hem hos svenska entusiaster.

www.fractal-design.jpg
www.fractal-design2.jpg
www.fractal-design3.jpg
www.fractal-design4.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Fulltower

Formfaktor

Mini-ITX, Micro-ATX, ATX, E-ATX

Dimensioner (B×H×D)

232 x 560 x 561 mm

Vikt

17,95 kg

Material

Plast, stål

5,25”-platser

4 st. externa

3,5”-platser, 2,5”-platser

10 st. 3,5" eller 2,5"

Fläktplatser

4 st. 140 mm, 1 st. 120 mm, 1 st. 180 mm

Inkluderade fläktar

2 st. 140 mm, 1 st. 180 mm

Platser för expansionskort

8 st.

Anslutningar

USB 2.0, eSATA, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris i handeln

Define XL påminner till mångt och mycket om mindre kusinen Define R3, det handlar i stora drag om en uppförstorad variant med mer utrymme. Det innebär bland annat en stilren utsida och gott om ljuddämpande material på insidan.

Tack vare den större storleken kan nu exempelvis moderkort i E-ATX-storlek monteras utan problem samtidigt som samtliga nutida grafikkort får plats med god marginal. På insidan ryms även hela tio 3,5"-enheter, där fyra monteras i en löstagbar bur medan resterande monteras i botten av chassit. Den löstagbara buren kan även roteras 90 grader för att ge ett ökat luftflöde till hårddiskarna. Likt tidigare modeller från Fractal Design kan givetvis även 2,5"-enheter monteras i slädarna.

Fractal har delat upp utrymmet i olika kammare för att optimera luftflödet där nätaggregatet, moderkortet och de nedre hårddiskarna separeras. Den som inte gillar detta kan med ett enkelt handgrepp skruva bort ett antal plastplattor för att öppna upp mellan chassits olika kammare.

Modellen har även en hel hög smarta lösningar, något som vi blivit bortskämda med i chassin från både Fractal och andra tillverkare. Moderkortsplåten har flera hål för att underlätta kabeldragning, en liten fläktkontroller medföljer för reglering av fläktarna, hårddiskarna vibrationsdämpas av silikonkuddar och stora processorkylare kan monteras i efterhand tack vare en speciell lucka.

Testresultat och sammanfattning

Att arbeta inuti Define XL är mer eller mindre en fröjd. Tack vare chassits rejält tilltagna inre kan samtliga komponenter monteras väldigt lätt utan att det känns trångt. Samtidigt finns det gott om plats för dagens stora grafikkort samt väldigt goda ventilationsmöjligheter för högpresterande system.

Kabeldragningen var i det stora hela en trevlig historia. Med många hål att dra kablarna genom kunde det mesta gömmas bakom moderkortet, vilket gynnar luftflödet i chassit. Vi stötte dock på ett problem vi har sett hos andra tillverkare. På grund av chassits storlek samt avsaknaden av ett hål direkt vid moderkortets 8-pins kontakt kan det bli ett problem att dra denna kabel på baksidan utan att någon form av förlängning används.

När det kommer till chassits frontlucka har denna samma problem som på Define R3, där den inte går att öppna hela vägen runt. Detta kanske inte är ett problem för de flesta, men har man chassit på sin högra sida blir det lite krångligt att komma åt exempelvis de optiska enheterna.

Det sista frågetecknet är kring USB 3.0. Fractal har valt att slopa dessa kontakter på Define XL medan många andra tillverkare kör stenhårt på denna nya standard. Företaget försvarar detta drag med att USB 3.0 än så länge är allt för litet och ingen direkt standard har upprättats för headers på moderkorten, vilket medför "fullösningar" i form av kablar som ska kopplas in på moderkortets baksida. Dessutom skulle USB 3.0-kontakter medföra en högre tillverkningskostnad vilket skulle synas på priset till slutkund.

Sammanfattningsvis måste vi dock säga att vi trots ett par missar är väldigt nöjda med Define XL. Chassit känns väldigt gediget och erbjuder en rad smarta lösningar för entusiasten som kräver det där lilla extra. Med en prislapp på 1 100 kr ligger modellen endast ett par hundralappar över lillebror Define R3 och är ett ypperligt val för den som behöver lite mer utrymme än vanligt.