Test: Crystaldiskmark 3 – svårkomprimerad data

Till dessa tester får Crystaldiskmark skriva helt slumpmässig data, vilket kan liknas vid den hos en på något sätt redan komprimerad fil som en film eller ett foto. Testerna ligger alltså i de flesta fall närmare verkligheten än metoder där endast nollor används, och algoritmer för komprimering hos enheterna får ett betydligt svettigare arbete.

Med betydligt mer svårkomprimerad data ändras fältet drastiskt och i känd stil tappar de Sandforce-baserade modellerna rejält med prestanda. Istället får nu OCZ Vertex 4 spänna musklerna och visa att datatyp inte besvärar de nya enheterna, där den större 512 GB-enheten har en marginell fördel över sin mindre broder. Speciellt imponerande är prestandan vid läsningar och skrivningar i 4 kB med stort ködjup som är långt bättre än resten av fältet.

Samsung 830 (256 GB) hänger med vid större filstorlekar för att snubbla rejält när det kommer till små skrivningar i 4 kB. Corsair Performance Pro pendlar friskt mellan de olika delmomentet men presterar i nivå med Intel 520 (240 GB).