Officiella tillbehör

Två officiella tillbehör kommer finnas att köpa till Vivotab Smart. Det första är ett skärmskydd som fästs med magneter på surfplattans ena sida. Det är även designat för kunna vikas, vilket möjliggör att ställa upp surfplattan alternativt ha den liggandes med en vinkling som passar bättre för att skriva på pekskärmen.

Transsleeve Vivo

Vad som låter som ett simpel tillbehör, dras med flera brister. Till att börja med hade magneterna som sätter fast det i surfplattan gärna fått vara något starkare. Medan det sitter fast stabilt, lossnar det lite väl lätt när skyddet ska vikas för att ställa surfplattan upprätt.

Sleeve_1.JPG
Sleeve_2.JPG
Sleeve_3.JPG
Sleeve_4.JPG

Även att vika själva skärmskyddet för att ställa upp surfplattan är lättare sagt än gjort. Utöver att det inte är lika intuitivt som liknande lösningar, är materialet för styvt. Efter att surfplattan lutats mot skyddet en kortare period, rätar det inte ut sig helt och blir platt. Det är dock möjligt att det här problemet löser sig efter lång tids användning.

Punkt tre är ytterligare ett irritationsmoment, det saknas en inbyggd magnet som ska släcka ned skärmen. När lockat stängs igen sker det således inte på automatik, utan måste göras manuellt genom att trycka på surfplattans strömknapp.

Transboard

Det andra tillbehöret är ett tangentbord som ansluts trådlöst via Bluetooth. Det kommer med ett inbyggt batteri som laddas via Micro USB – det tog enbart några minuter för att få en full laddning. Batteritiden för tangentbordet uppges ligga på upp till en månad. Det erhåller samma design som används i Asus senaste generations dockningsbara hybrider i bolagets Vivotab-serien.

Keyboard_1.JPG

OBS! Engelsk layout och tecken gäller endast vårt testexemplar. Butiksexemplaren kommer vara på svenska.

Keyboard_2.JPG
Keyboard_3.JPG

Då tangentbordet innehar ungefär samma bredd och djup som surfplattan, är layouten inte helt oväntat komprimerad. Med en profil på endast 5 millimeter har tangenterna en relativt kort slaglängd på dryga 1,5 millimeter, vilket upplevs grunt. Återkopplingen är ganska bra, och även om det hade kunnat vara bättre, får det godkänt. Undertecknad som är van att använda bärbara datorer klarade av att skriva en mindre artikel på tangentbordet utan några större problem.

Pekplattans existens vill dock redaktionen gärna förtränga. Trots ett gediget och förvånansvärt bra stöd för gester för att exempelvis byta applikation i Windows 8, så beskrivs navigeringen bäst som horribel. Pekaren upplevs hackig och rör sig i varierande hastighet, för att ibland stanna upp helt under bråkdelen av en sekund innan den hoppar fram. De inbyggda knapparna fungerar oftast, dock förväxlas höger- och vänsterklick slumpartat.

Keyboard_4.JPG
Keyboard_5.JPG

Tangentbordet vars undersida är i mycket tunt aluminium fästs magnetiskt fast i skärmskyddet, och kan sedan vikas ihop med surfplattan för att skapa ett nätt paket att bära runt. Magneten som saknas i skyddet för att släcka och aktivera skärmen återfinns istället i tangentbordet.

Pris och tillgänglighet

Priset för skärmskyddet ligger på 599 kronor och blir tillgängligt under februari i färgerna svart, vit, ljusblå och rosa. Tangentbordet kommer säljas enbart tillsammans med skärmskydd för ett totalpris på 1 299 kronor, med tillgänglighet någon gång i mars. Med tanke på att båda delar dras med brister är prisbilden ganska hög, speciellt för skärmskyddet.

Asus_Vivotab_Cover_1.jpg
Asus_Vivotab_Cover_2.jpg

Asus hörde av sig timmarna innan publicering och meddelade att priserna kan bli lägre, samt att tangentbordet eventuellt kommer kunna köpas separat. Detta är ännu inte helt bestämt, men vi kommer självklart följa upp på det om så blir fallet.