Test: Allmänprestanda

Testerna för att mäta av CPU-prestanda representeras i fyra olika belastningstyper. Säkerhet ligger i fortsatt fokus och är minst lika viktigt i mobila produkter som stationär datorer. För det avseendet testas kryptering med Truecrypt. För test av komprimering av vanliga filer och video används 7-Zip respektive x264 Benchmark. Även det populära renderingstestet Cinebench finns närvarande för att ge en mer generell överblick av processorns prestanda.

Vid rendering i Cinebench är den enkeltrådade prestandan ungefär fem procent över det i en Core i5-3317U, vilket ligger helt i linje med en ökad klockfrekvens på 100 MHz. Även i det flertrådade deltestet levereras ett bra resultat, som med marginal är bättre än den termiskt begränsade Core i5-3317U i Acer Iconia Tab W700.

I komprimering visas återigen bra siffror upp, men att Samsung 9-serien utrustats med enkanalsminne håller tillbaka ett potentiellt högre resultat.

Resultatet vid kryptering är förvånansvärt dåligt med tanke på att Core i5-3337U egentligen har stöd för hårdvaruaccelererat AES. Det går inte heller att aktivera AES via någon obskyr inställning i datorns BIOS. För den som vill kryptera hela SSD-enheten kommer det påverka både prestandan och batteritiden märkbart negativt.

Efter samtal med en representant hos Intel kan vi konstatera att det inte finns någon uppenbar anledning till varför Samsung stängt av AES, speciellt i denna modell som även riktas mot företagsanvändare. Tyvärr har vi inte fått någon klarhet i vad som pågår, men Samsung har lovat att återkomma med ett svar.

I videokomprimering syns ett högt resultat i relation med tidigare testade enheter. Endast Asus UX32VD med Core i7-3537U klarar av att uppbåda högre siffror. I det andra passet kommer AMD:s toppmodell A10-4600M ifatt något, men ligger fortfarande på ett betryggande avstånd från 9-serien och Core i5-3337U.

Som tidigare nämnt har Samsung inte valt att använda en av de egna SSD-enheterna, utan använder en billigare variant från Lite-On. Resultatet är överlag bra, men det är inte tillräckligt för att möta sig med de prestandaalternativ som finns tillgängliga – exempelvis Samsungs egna 840-serie SSD-enheter eller i alla fall 830-serien. Det här är ingenting de flesta användarna kommer märka av, men för Samsungs flaggskepp känns ändå en påkostad SSD-enhet motiverat.

Turbo Boost avstängt vid batteridrift

Att stänga av Turbo Boost är någonting Samsung har för vana att göra med sina bärbara datorer och så är fallet även här. Anledningen är att begränsa processorns absoluta strömförbrukning vid hög belastning, för att ge längre batteridrift. En rejäl bit av den prestanda som finns att hämta i Intels Core i5- och Core i7-processorer i 17 wattsklassen kommer från just Turbo Boost.

Med nätadaptern urkopplad begränsas Core i5-3337U till att köras i basfrekvensen 1,8 GHz, vilket gör att den båda teorin och praktiken presterar identiskt med en Core i3-3217U som återfinns i billigare Ultrabook-datorer samt Intels ultrakompakta stationära dator NUC.

Webbläsartester

I webbläsartesterna jämförs bärbara datorer mot surfplattor där konfigurationer i både hårdvara och mjukvara skiljer stort. Syftet är att kunna jämföra mellan olika plattformar och hur de presterar i sin helhet. Det går därför inte jämföra prestandan i enbart hårdvaran då mjukvaran som används måste tas med i beräkningarna. Samtliga tester körs med den webbläsare som är standard för respektive operativsystem.

Modell

Plattform

Operativsystem

Webbläsare

Samsung 9-serien FHD

Core i5-3337

Windows 8 64-bit

Microsoft IE10

Acer Tab W700

Core i5-3317U

Windows 8 64-bit

Microsoft IE10

Asus U38N

AMD A8-4555M

Windows 8 64-bit

Microsoft IE10

Asus UX32VD

Intel Core i7-3517U

Windows 8 64-bit

Microsoft IE10

Asus UX32A

Intel Core i3-2367M

Windows 8 64-bit

Microsoft IE10

Asus Vivotab Smart

Intel Atom Z2760

Windows 8 32-bit

Microsoft IE10

Asus Vivotab RT

Nvidia Tegra 3 (T30)

Windows RT

Microsoft IE10

Google Nexus 7

Nvidia Tegra 3 (T30L)

Android 4.2.1

Google Chrome

Google Nexus 10

Exynos 5 Dual

Android 4.2.1

Google Chrome

Asus TF Pad Infinity

Nvidia Tegra 3 (T33)

Android 4.1.1

Google Chrome

Apple Ipad Mini

Apple A5

IOS 6.1

Apple Safari

Apple Ipad 4

Apple A6X

IOS 6.1

Apple Safari

Vi blir inte besvikna i de båda Javascript-testerna där Samsung 9-serien lägger sig i toppskiktet. Resultatet i Sunspider är dock något lägre än det bör vara, vilket sannolikt tillfaller avsaknaden av tvåkanalsminne.

Användning till vardags

Föga förvånande erbjuds tillräckligt med prestanda för det mesta och den stora, men kanske inte bästa, SSD-enheten bidrar till en följsam och konsekvent tillfredsställande upplevelse. Processorn Core i5-3337U är ingen större nyhet, utan en inkrementell uppdatering av Core i5-33317U i väntan på nästa generation processorer.

Vid användning till vardags finns det ingenting att anmärk på och enda gången datorn kan väntas gå falla på sina knän är vid med krävande applikationer, som videoomkodning eller rendering. Dessa uppgifter tar självfallet längre tid än med en fyrkärnig processor, men har du sådana krav tappar du även den mobila och ultratunna aspekten som 9-serien har att erbjuda.

Vi tänker dock anmärka på valet av fastlött enkanalsminne som är omöjligt att uppgradera, någonting som i vissa fall faktiskt ger sämre prestanda.