Ljusstyrka och kontrast

Specifikationen säger att panelkontrasten är 1000:1 men i praktiken mäter det kring 800:1. Som ljusstarkast, med Brightness-reglaget på 100, lyser skärmen med 375 cd/m2 och aktiverar vi uniformitetskompensationen landar det på cirka 300 cd/m2. Reglaget på 50 ger kring 260 cd/m2 och med uniformitetskompensationen är det kring 200 cd/m2. UP2414Q har därför ljusstyrkan att agera i förhållandevis ljusa miljöer.

En sak märker vi direkt och det är när vi sänker ljusstyrkan blir bilden gradvis allt grönare. Eller för att vara korrekt blir bilden inte så värst mycket grönare men reglaget dämpar rött och blått alldeles för mycket så att grönt blir den dominerande färgen. Den här förändringen börjar redan när vi kliver under 200 cd/m2 och under 120 cd/m2 är det direkt störande fel färger på skärmen.

dell_up2414Q_clr_AdobeRGB_kalibrerad.jpg

Efter kalibrering med målet om 160 cd/m2 som är standardiserad luminansnivå för AdobeRGB. Vitbalansen är för grön.

Häpp! Märklig bugg och det finns ingen förklaring till varför det är så här utan alla lägen och alla anslutningar visar upp samma problem. Den här skärmen kan inte kliva under 200 cd/m2 i ljusstyrka utan att blir problematiskt grön. Detta diskvalificerar i dagsläget UP2414Q från all professionell användning där man arbetar mot en luminansstyrd färgstandard.

Försöker vi uppnå ett ljusflöde på 80 cd/m2, rekommenderat för bildredigering enligt EBU-normer, är skärmen inte längre användbar. Så grön blir den. Eller rättare sagt är vitbalansen ”endast” kring 5 till 10 procent grönare än den borde. Det är nivån av rött och blått som dämpas alldeles för mycket.

Kalibrering åtgärdade inte detta problem. Bilden blir ändå för grön när vi kliver under en ljusstyrka på 200 cd/m2.