Slutsats och sammanfattning

Att många partnertillverkare slår på stora trumman och satsar rejält på nya Geforce GTX 980 kommer knappast som en överraskning. Grafikkretsen är nya flaggskeppet i Nvidias sortiment, vilket bäddar för påkostade lösningar till de allra mest dedikerade prestandajägarna och hemmabyggarna.

IMG_4375.jpg

Med det i bakhuvudet känns Zotac Geforce GTX 980 AMP! Omega Edition som ett på papperet rimligt grafikkort. Modellen har utmärkt hårdvara med en bra kylare och påkostad strömförsörjning, kryddat av extra spänningsstyrning via USB-funktionen OC+. Dessutom kommer kortet med överklockning redan från fabrik, vilket lyfter noteringarna i tabellerna.

Den trevliga hårdvaran överskuggas dock av programvaran Firestorm. Zotacs lösning för överklockning och övervakning är helt enkelt dålig, med allt från usel engelska till trasig funktionalitet. Problemet blir markant värre av att mjukvaran är ett krav för funktionen OC+, vilket är grafikkortets tyngsta säljargument.

Inte heller med eldstormen förhållandevis tämjd blir det raka spåret. Redaktionen har svårt att få några fina resultat överhuvudtaget, utan fastnar ständigt i tveksam stabilitet, krascher och frysningar. När en stabil frekvens väl uppnås begränsas kortet dessutom av strömbudgeten, vilket håller tillbaka resultaten i flera tester.

Sammanfattningsvis är Zotac Geforce GTX 980 AMP! Omega Edition ett häftigt grafikkort hårdvarumässigt med bra kylare och välbyggd konstruktion. Modellen kostar cirka 5 800 kronor, vilket egentligen inte är ett oskäligt påslag mot referensdesignen. Med mjukvaran Firestorm som kompanjon blir det dock inte mycket av det roliga, utan mera en tyst gäspning på vägen mot roligare äventyr.

Fördelar:

  • Hög prestanda

  • Imponerande hårdvara

  • Mycket god effektivitet

Nackdelar:

  • Inlåsning till egen mjukvara

  • Väldigt omogen programsvit

  • Begränsad firmware

Cirkapris vid publicering: 5 800 kronor
Lägsta pris: