3D Galaxy fortsättning

Gigabyte 3D Galaxy Liquid Cooling system: fortsättning

Gigabyte är ett företag som just nu slår sig in på många nya marknader. Företagets första vattenklyningskit har de döpt till 3D Galaxy Liquid Cooling System men namnet till trots har kitet inget med 3D-grafik att göra utan kyler endast processorn. Pumpen och tanken kommer som en enhet och Gigabyte skickar med blå UV-reaktiv vätska som räcker till en fyllning av systemet.

I tanken sitter en liten flytboj monterad som hör till Gigabytes "Low Water-level Protection" (LWP) som automatiskt stänger av datorn om vätskenivån blir för låg. Vid en eventuell läcka kommer systemet alltså att stänga av sig självt och förhoppningsvis förhindra att komponenter förstörs. Gigabyte försöker därtill lansera funktionen "Over-Temperature Protection" (OTP) men detta tycks bara vara en följd av LWP vad jag har kunnat lista ut.Pumpen är väldigt tyst och det sitter en liten blå diod i botten av tanken vilket ger ett trevligt skimmer i vattenytan.

Blocket har en bas av koppar och en topp av genomskinlig plast. På bilden sitter en hållare över blocket som man kan montera åt andra hållet så att orienteringen av munstyckena förändras.

Bottenytan är mycket jämn och kommer täckt av ett klistermärke (glöm inte att ta bort det!).

Speciellt med detta kit är att Gigabyte skickar med en MOSFET-kylare som man snäpper på processorblocket. Där sitter den och lyser blått samtidigt som den ersätter det luftflöde en luftkylare hade gett över de närliggande moderkortskomponenterna. Otillräcklig kylning av MOSFET är en brist hos vattenkylning som Gigabyte identifierat vilket är mycket bra. Fläkten är dock något högljudd om man kör den på högvarv vilket i och för sig inte är nödvändigt.

Radiatorn är gjord i aluminium och det är tänkt att man ska montera den på utsidan av chassit. Den internt monterade fläkten är en vanlig 120-mm fläkt med blå lysdiod som kan vara alltifrån tyst till riktigt högljudd.

Montering

CPU-block och MOSFET-kylare monterad

Detta paket var så enkelt att montera på sockel 939 som man kan begära av ett vattenklyningskit. Processorblocket var bara att passa in i standard-processorhållaren och därefter spänna fast. Monteringen verkar vara lika enkel på sockel 478 men på LGA775 ser det ut som om man måste montera en hållare.

Monteringsanordning för CPU-block samt radiator

Att sedan montera ihop resten av systemet handlade om att skära till slangen i lagom långa delar och sedan klämma över ändarna på munstyckena och säkra med klämmorna (ber om ursäkt för utebliven bild på dessa). Efter lite om och men satt allt på plats förutom radiatorn vars fästanordning inte passade till mitt chassi. Det är tänkt att man ska hänga upp radiatorn på baksidan av chassit i samma skruvar som nätagregatet sitter i. Men avståndet (14 cm) på den mellansittande monteringsdelen (övre bilden till höger) stämde inte överens med mitt chassi.

Det medföljer en bakplåt att sätta i en PCI-plats med fläktkontroll och hål för slang ut till radiatorn. På kabeln till pump/tank-enheten sitter en avgrening som man kopplar in mellan moderkortet och på-knappen vilket krävs för säkerhesfunktionen. Två häftande kardborrband medföljer så att man kan fästa pumpen i botten av chassit.