Sammanfattning

Bärbar teknik möts ofta av skepsis när det kommer till att prestera i praktiken. Därför är det trevligt att konstatera att G-Sync med en bärbar dator är precis som vi väntat oss. Ingenting upplevs udda, mopedstrypt eller satt på undantag. Själva syftet med och effekten av G-Sync och dynamiska frekvenser är precis som det ska vara. Både på den interna skärmen och när vi kör externt mot en fristående G-Sync-skärm. Vi når ett bättre flyt och får en bättre spelupplevelse med högre grafikkvalitet.

Asus_G751JY_produkt_2.jpg

Sedan handlar mycket om upplevelsen också om de inblandade produkterna i fråga. G-Sync må i olika situationer åstadkomma samma sak som bättre flyt vid varierande och förhållandevis låg bildfrekvens. Men helheten som hur skärmen känns och vilken kvalitetsnivå du får på grafiken handlar istället om grafikkrets och själva skärmen. G-Sync må åstadkomma samma effekt i alla lägen men det är fortfarande stora skillnader i upplevelse att spela på en 17,3-tums IPS-skärm i en bärbar dator och en 28-tums TN-skärm 3 840 × 2 160 pixlar.

Möjligheten att köra G-Sync även externt är därför helt klart ett vinnande koncept. För hur vi än vrider och vänder på dem är skärmarna i bärbara datorer sällan i klass med en bättre stationär. Att då bli låst till den inbyggda skärmen för G-Sync hade varit en stor besvikelse.

Asus G751JY med Geforce GTX 980M fungerar ypperligt för att spela i hög grafikkvalitet med 1 920 × 1 080 pixlar med sin skärm som synkar upp till 75 Hz. Större pixelmatriser på extern skärm blir betydligt mer krävande och ligger ännu inte riktigt inom räckvidden för en bärbar speldator. Fast detta är fortfarande väldigt imponerande prestanda för just mobil teknik. Även det enklare Geforce GTX 970M har visat lägre men jämförbar kapacitet i andra tester.

Detta kommer tillverkare att utnyttja och därför även bygga in SLI-konfigurationer i en del modeller. Då kan större pixelmatriser komma inom räckvidden. Särskilt då ihop med med Nvidias adaptiva synkroniseringsteknik G-Sync.