VA-panel, vinklar och reflexer

Vad som gör Philips BDM3270QP extra intressant är den VA-panel den använder. VA (vertical alignment) är en teknik som ofta liknas som ”mittemellan TN och IPS”, vilket är en förenkling som halvt om halvt fångar verkligheten. Styrkan är det höga kontrastförhållandet. Svagheten är sämre betraktningsvinklar. Men det beror förstås på vad man jämför med men också vilken typ av VA-panel det handlar om.

Philips_BDM3270_extra_1.jpg

Tidigare skärmar vi har testat med VA-teknik är Eizo Foris 2421 och Philips stora 40-tummare BDM4065UC. Det är förstås skillnad på VA och VA, precis som det är skillnad mellan olika sorters IPS-paneler. Ett av se största misstagen man kan göra vid val av skärm är att dra alla bokstavsförkortningar över samma kam. Så även med VA-paneler.

VA-paneler är vanliga på TV-apparater, exempelvis Samsung modeller använder genomgående VA-teknik. Dessa kännetecknas av höga kontrastförhållanden, kring 3000:1 men begränsade betraktningsvinklar. 5 och 10 graders vinkling har ganska stor betydelse för såväl tonkurva som färgåtergivning. Inte minst blir svärtan tydligt blå i vinkel

Advanced Multi-domain Vertical Alignment

VA-panelen hos BDM3270QP är av typen A-MVA vilket står för Advanced Multi-domain Vertical Alignment och den beter sig snarlikt men är ändå annorlunda. Kontrastförhållandet är högt, vi mäter kring 3300:1 vilket kan jämföras med de bästa TN-panelerna som ligger kring 1000:1 och riktigt bra IPS/PLS/AHVA-paneler som mäter kring 1200:1. Justerar man alltså dessa skärmar till samma ljusstyrka, till exempel 200 cd/m2 kommer alltså BDM3270QP att återge betydlig djupare svärta eftersom den avger uppemot tre gånger lägre mängd ljus i svärtan.

Detta har enorm betydelse för upplevelsen av bild då svart verkligen ser svart ut. Och ser svart inte svart ut har du antagligen för högt ställd bakgrundsbelysning på skärmen, du sitter i fel vinkel eller så har ljus från rummet som reflekteras mot skärmen.

Philips_BDM3270_reflex_2.jpg

Vi känner igen oss från andra VA-paneler med att rakt framifrån är återgivningen av de allra mörkaste nyanserna aningens för mörk. Flyttat vi huvudet åt sidan träder de fram tydligare. Däremot har VA-panelen hos BMD3270 inga stora problem med att färgerna avviker eller att tonkurvan skiftar allt för mycket. Dessutom behålls svärtan väldigt bra i vinkel jämfört med såväl Eizo-skärmen som Philips 40-tummare. Detta är faktiskt riktigt imponerande hur väl svärtan behålls.

Håller svärtan även i vinkel

Nivån är relativ. En bra PLS, IPS eller AHVA-panel har mindre problem i stora vinklar. De skiftar heller inte i hur svärtan återges på samma sätt som med den här VA-panelen hos BDM3270. Med andra ord: Är uniform återgivning av färger högsta prioritet är det fortfarande inom det bättre och dyrare segmentet av PLS, IPS och AHVA-paneler du ska titta. Nej, AHVA är inte en VA-teknik men av någon anledning tittar en del enbart på bokstäverna istället för att googla. Förväxla inte AHVA (Advanced Hyper-Viewing Angle) med VA-paneler. AHVA-paneler är lika PLS och IPS-paneler.

A-MVA-panelen hos BDM3270 är samtidigt väldigt mycket bättre än även de bästa TN-paneler vi testat. I praktiken ska du ha väldigt höga krav för att det någonsin ska bli störande hur skuggnyanserna skiftar. Nu är mätaren vi använder (Klein K10A) för att i detalj hantera vinklar fast i tullen efter en återkalibering hos tillverkaren i USA. Därför kan vi inte sätta exakta siffror på hur mycket eller hur litet det skiljer sig.

Philips_BDM3270_vinkel_rak.jpg
Philips_BDM3270_vinkel_ovan.jpg
Philips_BDM3270_vinkel_under.jpg

Däremot kan vi enkelt fånga lite bilder med kameran som visar hur vinklarna är. Detta med kameran vinklad inom nivåer där vi innanför ramen. Bilden nedan är utanför ramen från sidan, en situation där ingen normal användare (med grundläggande förnuft) sitter och använder en LCD-skärm. Färgerna är fortfarande intakta och skärmen har främst tappat ljusstyrka ur den här vinkeln.

Philips_BDM3270_vinkel_helt_fel.jpg

Som sagt. Alldeles utmärk. Är det blek svärta och skiftande färger du stör dig på hos en skärm idag är Philips BDM3270QP definitivt en skärm du bör titta närmare på. Vi kommer också att kika med extra intresse på skärmar med dessa paneler framöver.

Reflexfiltret fångar ljuset

Reflexfiltret hos BDM3270QP är ett typiskt matt filter som inte ger några tydliga reflexer sett framifrån. Vi känner igen oss i hur saker och ting reflekteras, särskilt då varmgul inomhusbelysning som sätter en brun ton till skärmens svärta. Här gör faktiskt skärmens höga kontrastförhållande situationen lite värre. När vi har en fin svärtbotten blir det reflekterade ljuset från belysningen synligare.

Philips_BDM3270_reflex_morkt.jpg
Philips_BDM3270_reflex_belysning.jpg

Bilderna ovan visar återgivning av mörka nyanser utan och med kontorets belysning igång. Ingen belysning slår direkt mot skärmen utan mot de vita väggarna. Den svarta "blobben" på andra bilden är undertecknads huvud och kamera som skuggar mot väggen bakom skärmen. Alla matta filter har problem med den här typen av ljus, men hos BDM3270QP vänds skärmens styrka, den djupa svärtan till en nackdel. Placeringen i rummet blir extra viktig.

Vi ser inga avvikelser hos testexemplaret med ojämn svärta eller liknande. Panelen specificeras som 10-bitars och det verkar främst handla om 8 bitar med FRC, alltså en mild form av gittermönster. Det är i alla fall inget som syns och skärmen visar inte upp någon posterisering eller flimmer på något sätt. Det är en väldigt behaglig skärm att arbeta med. Den nackdel som kan komma för dig med en normalgod synskärpa är att 2 560 × 1 440 pixlar på 32 tum och normalt skrivbordsavstånd har en avslöjande pixelstruktur. Du ser rutnätet av pixlar i bilden.