Slutsats

Då ska vi försöka sammanfatta vad vi har upplevt med detta serverchassi från Amaquest. Vi kan börja med att påpeka att chassit inte riktar sig till alla, storleken samt hur det ser ut inuti skiljer sig mycket från vanliga chassin. För er som planerar stora vattenkylningar eller har väldigt många hårddiskar är detta chassi mycket väl lämpat.

För dessa användningsområden är utbudet av chassin väldigt begränsat. Går man ner en eller två storlekar finns det gott om chassin i bigtower-klassen, men dessa är normalt mycket mindre och erbjuder inte alls lika många 5,25-tumsplatser och plats för egna kylningar och liknande.

Fördelarna med detta chassi är självfallet storleken, det är mycket enkelt att till exempel montera ett moderkort på grund av den stora ytan man kan röra sig med. Antalet 5,25-tumsplatser är också mycket imponerande och bör räcka för de flesta användningsområdena. Konstruktionen känns mycket stabil då hela grundstommen är gjord i stål medan fronten är gjord i hårdplast. Utbyggnadsmöjligheterna är också mycket bra, vill man använda två stycken nätaggregat går detta utmärkt ifall man införskaffar ett bakplan med stöd för detta.

Möjligheten till att göra snygga kabeldragningar är också en stor fördel. Vi har dels utrymmet bakom moderkortet där man enkelt kan gömma irriterande kablar. Sedan har vi ett utrymme bakom moderkortsplåten som lämpar sig mycket väl för till exempel sladdarna som går från fronten till moderkortet.

Det finns dock ett par nackdelar. Först och främst är det mycket trist att detta chassi endast har tre stycken interna och externa 3,5-tumsplatser. Då chassit är så pass stort borde det inte vara några problem att fästa ett internt hårddiskrack i taket eller längst ned i chassit. De 3,5-tumsplatserna som finns är också mycket svåra att kyla. Efter normal användning med två stycken Seagate-hårddiskar i dessa platser såg vi en temperatur på 50 grader vilket är lite för mycket enligt vår mening.

Kylningsmöjligheterna är också mycket begränsade, vi har visserligen två stycken 80-millimetersfläktar längst upp därbak på
chassit samt genomflödesfläkten mitt i, men annars är det väldigt dåligt med fläktplatser. De flesta serverchassin brukar ha plats för minst en styck 120-millimetersfläkt men med detta chassi får man modifiera det kraftigt för att fästa en sådan. Vi har tyvärr ingen uppgift om hur mycket TW-7300B väger, men det ska inte förnekas att det väger väldigt mycket då hela chassit är byggt i stål förutom fronten.

Men kort och gott är vi imponerade av chassits storlek och konstruktion. Om man bortser från kylningmöjligheterna är Amaquest TW-7300B ett riktigt stabilt chassi för den kräsne och utrymmeskrävande entusiasten. Det krävs jobb för att få hårddiskar snyggt till exempel, men å andra sidan är utbyggnadsmöjligheterna mycket stora. För den händige personen är detta chassi ett
mycket bra utgångsobjekt när det gäller extrema byggen.

Fördelar

  • Storleken

  • Antalet 5,25-tumsplatser

  • Utbyggnadsmöjligheterna

  • Stabil konstruktion

Nackdelar

  • Kylningsmöjligheterna

  • Antalet interna 3,5-tumsplatser

  • Krävs långa kablar till hårddiskar och optiska enheter

  • Vikten

Pris: Amaquest TW-7300B kostar 1849 kronor utan nätaggregat samt 2511 kronor med ett Amaquest 400 Watt nätaggregat.

Tack till PC-Kungen som bistod med testprodukten.