Överklockning

I och med lanseringen av Geforce GTX 1080 introducerade Nvidia den uppdaterade turbofunktionen GPU Boost 3.0, vilken gav användaren mer finkornig kontroll över klockfrekvenserna vid varje specifik spänningspunkt i frekvenskurvan – något som i teorin skulle ge ett större potentiella överklockningsresultat.

Den nya funktionen fick dock ett mindre bra mottagande vid lanseringen, något som till stor del kan tillskrivas EVGA:s buggiga mjukvara Precision XOC, vilket inledningsvis var det enda verktyget som hade stöd för GPU Boost 3.0. Lyckligtvis har fler aktörer lagt till stöd för tekniken, däribland Asus med sitt GPU Tweak II och inte minst MSI med redaktionens favorit Afterburner – något som gör att frekvenskurvan kan justeras utan att man skriker av ren frustration.

Med detta sagt är funktionaliteten som tillförs med GPU Boost 3.0 ingen absolut nödvändighet för en lyckad överklockning av Geforce-kort i 1000-serien, utan mer ett medel att klämma ut de där sista megahertzen vid varje given spänningspunkt i frekvenskurvan. Då prestandavinsterna med en skräddarsydd frekvenskurva i praktiken är högst marginella, väljer vi generellt att arbeta med kortens ordinarie kurva och förskjuta denna uppåt.

Observera att alla överklockningsresultat ska ses som potential och indikationer, inte fakta. Även om SweClockers ställer jämförelsevis höga krav på stabilitet med tunga tester rullandes under långa perioder kan möjligheterna till frekvensökningar variera stort mellan olika exemplar.

evga 1080 oc.png

Med EVGA:s Geforce GTX 1080 SC ACX 3.0 började vi i vanlig ordning med att dra upp kortets power limit till 120 procent för att ge maximalt spelrum i modellens strömbudget. Därefter höjdes grafikprocessorns turbofrekvens successivt tills vi slog i en vägg vid 1 932 MHz, ett uns över det vi uppnådde med Nvidias Founder's Edition. Därtill hängde minnet med upp till 11 000 MHz innan artefakterna började hagla – en höjning på 1 000 MHz.

Under ett typiskt spelscenario resulterade överklockningen i en turbofrekvens som pendlade mellan 2 037 och 2 000 MHz, medan riktigt tunga titlar pressade ner denna mot 1 950 MHz. En av de största bovarna för frekvenstappen är att kortet slår i gränsen för sin strömbudget, vilket är ett resultat av att kortet använder Nvidias referenskretskort, med dess icke så fläskiga strömförsörjning.