Prestanda

Logitech G305 Lightspeed har använts som primärt pekdon både hemma och på kontoret i ett antal veckor för att simulera vardaglig användning. Trots att den är inriktad mot spelare ska den kunna användas till vardagliga sysslor, utan att krångla eller vara för obekväm.

Underlagen som har använts under testandet är två stycken tygmattor. Den ena är Logitech G640, medan den andra är Xtrfy XTP1-L4-GT-1. Den sistnämnda är utsmyckad med ett motiv medan motparten har en helt svart yta.

Mousetester 1.5.3

DPI-värde

Trots att flera möss har samma DPI-värde kan rörelseförflyttningen skilja åt mellan modellerna. Med hjälp av Mousetester 1.5.3 mäts DPI-värdet på en sträcka av 10 centimeter för att se den verkliga upplösningen i sensorn.

DPI

Logitech G305

400 DPI

402 DPI

800 DPI

805 DPI

1 600 DPI

1 623 DPI

3 200 DPI

3 179 DPI

12 000 DPI

12 022 DPI

Logitech G305 använder som tidigare nämnt nya optiska sensorn Hero och kommer även med frågetecken när det gäller prestandan, speciellt när den ska vara betydligt mer strömsnålare än bland annat Pixart PMW 3360. Vid uppmätning av upplösningen hamnar respektive läge nästintill på det exakta värdet, där mänskliga faktorn kan vara det som avviker.

Precision

G305-precision.png
G305-precision2.png

När sensorn sätts på prov ser resultaten riktigt lovande ut i båda upplösningarna, där resultaten påminner väldigt mycket om det från Pixart PMW 3360. Logitech påstår själva att den nya sensorn presterar likvärdigt med förstnämnda sensor, vilket stämmer ganska bra överens med våra tester.

Hastighet

G305-speed.png

Även hastigheten hamnar på en helt klart godkänd nivå runt 6 m/s, vilket är strax under vad redaktionen vanligen lyckas uppnå med Pixart PMW 3360 i dess olika former och namn. Trots att sensorn är betydligt mer strömsnål visar den fortfarande bra prestanda.

Jitter/angle snapping

G305-jitter.png

När det kommer till angle snapping och jitter hittas inga oväntade rörelser.

Responstid

Responstiden hamnar för Logitech G305 Lightspeed oväntat långt bak ställt mot sin äldre bror i toppen. Med resultatet i hand blev undertecknad något förvånad att testobjektet hamnade så pass långt ner, något som inte har märkts av alls under spelsessionerna men värt att nämna.

Tryckkraft

Knapp

Kraft

Vänsterknapp

46 gram

Högerknapp

48 gram

Scrollknapp

145 gram

DPI-knapp

67 gram

Bakåtknapp (vänster sida)

68 gram

Framåtknapp (vänster sida)

75 gram

Knapparna på Logitechs senaste spelmöss är utan tvekan mina favoriter i dagsläget. Det krävs inte mycket för att aktivera dem så jag får vara lite försiktig med fingrarna, men känslan är betydligt bättre än konkurrenternas.

Ett försök på att förklara i textform kan vara en lättare variant av Cherry MX Blue-brytarna där det finns ett tydligt klick både i känsla och ljud, dock inte på samma nivå som tangentborden.

Lift-off

Avståndet för lift-off går inte att ändra varken i mjukvaran eller genom hårdvarujusteringar, och hamnar strax ovanför en CD-skiva. Den minimala manualen som följer med nämner inget om justering av lift-off, samma med produktsidan på bolagets webbplats.