Spel

För den som vill spela datorspel har Cooler Master inte sparat på krutet. Den höga bilduppdateringsfrekvensen med hög upplösning, adaptiv synk och utmärkt HDR läggs samman. Resultatet är till stor del ljuvligt.

På skärmen finns alternativet att använda hårkors och adaptiv synk kan aktiveras i samma meny. Med mitt Geforce RTX 3090 behövde G–Sync forceras, då den inte är certifierad av Nvidia. Resultatet var dock utan anmärkning. VRR har en övre gräns på 144 Hz, varpå högre frekvenser inte omfattas av adaptiv synk. Således kan det vara en bra idé att ha grafikkortet inställt på 144 Hz hellre än 160 Hz i spel som ger varierande prestanda.

HDR game.jpg
HDR Game 2.jpg

Panelen uppvisar inte några direkta tecken på eftersläp vilket gör att snabba rörelser återges med fortsatt bra skärpa. När HDR används är det tydligt att den höga ljusstyrkan verkligen gör nytta i väl valda spel såsom Microsoft Flight Simulator och Doom Eternal. För någon som är van vid att spela på en OLED är det en befrielse att ljusstyrkan inte begränsas beroende på innehåll samtidigt som svärtan håller en acceptabel nivå.

Om VRR används och bilduppdateringsfrekvensen sjunker till cirka 50–70 Hz tenderar skärmen att ge ifrån sig ett vagt flimmer, vilket är mest märkbart i HDR. Med firmware V1.2 lades ett local dimming-läge till som ämnar att reducera flimret. Av resultatet att döma tycks dock skillnaden vara marginell och ger inte någon större förbättring.

PS5.jpg

Som väntat fungerar Playstation 5 utan krusiduller då skärmen stödjer 4K/120Hz och VRR via HDMI.

Sammanfattningsvis är Cooler Master GP27U helt klart en kompetent skärm för spel och inte minst då den gör HDR rättvisa. För SDR är den inte lika spektakulär förstås, men på intet vis sämre än någon annan jämförbar skärm heller.