Tester

Prestanda

Eftersom FAT32 på grund av fragmentering snabbt blir en flaskhals formaterades hårddisken till filsystemet NTFS innan den prestandatestades. Tester utförs med programmet HD Tach på en dator med Windows XP. Som referens används en Lacie Porsche.

Ovan visas resultaten av läshastighetstestet från programmet HD Tach. Bilden högst upp är Western Digital My Book och bilden längst ner är Lacie Porsche. Den röda linjen visar läshastighet i början av hårddisken (till vänster) och hur det ändras vid slutet av hårddisken (till höger). Vi kan utläsa två saker från dessa diagram. Ett: Läshastigheten är konstant över hela hårddisken. Detta beror på usb-gränssnittet som är en flaskhals – i vanliga fall brukar läshastigheten vara en kurva som sluttar neråt. Två: Prestanda för Western Digital My Book och Lacie är identisk, och helt okej.

Två andra parametrar som HD Tach testar är processoranvändning och söktid. Återigen ser vi exakt samma resultat: 13,8 millisekunder söktid för båda hårddiskarna och en processoranvändning som varierar mellan 8 och12 procent. Dessvärre är HD Tach ganska opålitligt när det gäller att mäta processoranvändning, med stora variationer mellan körningar av programmet, så mer precisa siffror är svåra att ge.

Det enda man egentligen lär sig av syntetiska tester som HD Tach är att produkten fungerar som den ska och att den har bra teoretisk prestanda jämfört med liknande produkter. Några praktiska kopieringstester kan därför vara av intresse.

Egenskap

Värde

4,3 gigabyte dvd

2,5 minuter.

700 megabyte cd

25–30 sekunder.

1 gigabyte småfiler, 1000 stycken

1,5 minut.

1 gigabyte småfiler, 7000 stycken

3,5 minut.

Ljudnivå

Det luftiga chassit gör att hårddisken hörs tydligt när den arbetar och placerar man handen på hårddiskchassit kan man känna vibrationerna som ett svagt men intensivt darrande. Det surrande ljudet från hårddiskens roterande plattor hör man. Eftersom det här ljudet är konstant tänker man inte på det efter ett tag. Något viktigare är sökljudet som hörs tydligare än chassimonterade hårddiskar. Det här ljudet avtar när hårddisken värms upp. Är ljudnivån störande? Nej, det tycker jag inte. Hårddiskar låter om man lyssnar aktivt, fast det är ju inte jetplan det handlar om. Den bekanta effekten är att man snabbt slutar tänka på produktens ljudnivå och upptäcker att det blir något tystare först när man slår av produkten.

En praktisk funktion är att hårddisken somnar efter tio minuters inaktivitet. Möjligt att den här funktionen hjälper till att motverka slitage, fast funktionen påverkar förmodligen inte livslängden märkbart då hårddiskar slits vid uppstart. Däremot blir hårddisken tystare. Den som gillar att ha sin externa hårddisk påslagen hela tiden kommer förmodligen att uppskatta den här funktionen.

Temperatur

För att mäta temperatur kopierades en stor mängd filer till hårddisken. Vilotemperaturen mätte vi genom att låta hårddisken stå på ett par timmar med lättare aktivitet emellan så att hårddisken inte somnade. Temperaturen mättes sedan med en multimeter. På grund av chassits konstruktion är det svårt att rättvist mäta temperaturen utan att rubba luftgenomströmningen så temperaturen mättes vid den geometriska mittpunkten på hårddiskens kortsida istället för ovansida. Som referens används en chassimonterad hårddisk som är aktivt kyld av två stycken 80-millimetersfläktar.

Resultatet är lovande. Vid rumstemperatur på 22 grader uppmättes en arbetstemperatur på 45 grader och en vilotemperatur på 36 grader. Detta kan jämföras med en chassimonterad hårddisk som på samma mätpunkt har temperaturen 34 grader arbetstemperatur och 26 grader vilotemperatur.

Operativsystem

Western Digital My Book fungerar som den ska under Microsoft Windows 2000, XP och Linuxdistributionen Ubuntu 7.04. Däremot har stora problem rapporterats under FreeBSD och Opensolaris. Detta är ett specifikt problem för Western Digital My Book då många andra externa hårddiskar fungerar utmärkt under dessa två operativsystem. Använder man dessa två operativsystem bör man köpa en annan extern hårddisk.