Kylning

I testet används två i överklockningskretsar närmast standardiserade program för att belasta komponenterna. Processorn värms upp med hjälp av Orthos och grafikkortet stressas med 3dmark06. Programmen får stå på och köra under 60 minuter, och omedelbart därefter läses temperaturerna av med Speedfan 4.32 och Rivatuner 2.01.

Hårddisken får arbeta lite extra genom att cirka 40 GB data kopieras mellan två partitioner, och därefter sköter Speedfan avläsningen igen. För att få fram chassitemperaturen används en kombination av ovanstående program, och alla mätningar sköts med moderkortets interna kretsar. Det bör tilläggas att temperaturavläsning med hjälp av mjukvara aldrig är helt exakt, utan resultaten bör ses som en riktlinje istället för ett absolut värde.

Tittar vi närmare på diagrammet upptäcker vi bra resultat genom hela spektrumet av tester. Även om Intels standardkylare inte hör till de bättre modellerna på marknaden är processortemperaturen förhållandevis låg. Detta beror antagligen på att den bakre 120 mm-fläkten är placerad precis bredvid processorkylaren och att nätaggregatet dessutom hjälper till att få bort den varma luften.

Går vi vidare till grafikkortet har vi i detta test använt oss av en tredjepartstillverkad grafikkortkylare. Zerotherm GX815 hade tillsammans med Zalman VF900 bäst temperatur (54 °C) i det stora kylartestet, och i Nzxt Hush presterar den bara en grad sämre än i Antec P180-chassiet som användes i den recensionen. Den största anledningen till den låga temperaturen är antagligen att den främre fläkten blåser frisk luft från utsidan av chassiet direkt mot grafikkortet. God design ger goda resultat.

Hårddisken som användes i testet spinner på i 7200 rpm och brukar generera en del värme, vilket märks allra mest om det inte finns någon fläkt i direkt anslutning till området där disken är placerad. I detta chassi finns det som tur är en 120 mm-fläkt som blåser direkt på hårddisken, och detta syns mycket tydligt på den låga temperaturen. Dessutom är hårddiskburen stor och luftig vilket ser till att luftflödet inte blockeras på vägen, även om många hårddiskar installerats i buren.

Sist men inte minst har vi chassitemperaturen. Under låg belastning är luften i datorlådan bara fyra grader varmare än rumstemperaturen, och under hög belastning ökade temperaturen till 30 grader. Även här helt godkända resultat som tyder på god luftcirkulation trots de tysta fläktarna på låga varvtal.