Asus Silent Knight II

Egenskap

Värde

Tillverkare

Asus

Modell

Silent Knight II

Dimensioner (HxBxD)

140 x 115 x 110 mm

Vikt

610 gram

Material

Koppar

Fläkt

92 mm med blå lysdioder

Fläkthastighet

2300 rpm (45,6 CFM), PWM-kontrollerad

Ljudnivå

25 dBA (vid normal drift)

Kompatibilitet

Intel 775, AMD 754, 939, 940 & AM2

Kylpasta

Medföljer

Konstruktion

Solfjäderformad kylare med sex heatpipes och insprängd fläkt

Pris

Cirka 550 kr inklusive moms

Asus är en välkänd taiwanesisk tillverkare som knappast behöver någon presentation. Genom att bland annat producera toppresterande moderkort, grafikkort och bärbara datorer har företaget blivit en utav giganterna på pc-marknaden.

På senare tid har Asus gjort en nysatsning på kylarmarknaden. Silent Knight II är en av de senaste modellerna i företagets portfölj, och lovar topp-prestanda till mycket låg ljudnivå. Dryga halvkilot koppar tillsammans med en integrerad fläkt och en mycket finurlig konstruktion sägs vara tillräckligt för att uppfylla löftena.

Kylaren består av en solfjäderformad vindtunnel som stabiliseras och upprätthålls av hela sex stycken värmeledningsrör (heatpipes). Hela kylaren, inklusive flänsar, är tillverkade av koppar. Det ganska exklusiva materialvalet syns även i priset. Silent Knight II kostar närmare 550 kronor vilket gör att produkten placerar sig i det övre prissegmentet på marknaden.

Den insprängda fläkten mäter 92 mm från bladtopp till bladtopp, och är en proprietär modell som inte går att byta ut i efterhand med en standardfläkt (utan egna modifikationer). För lite extra ”bling” är fläkten försedd med blå lysdioder, och kan dessutom hastighetskontrolleras via moderkortet (PWM). Vid maximal fläkthastighet (2300 varv i minuten) blåser fläkten hela 45,6 kubikfot i minuten.

De sex värmeledningsrören är sammankopplade med en ganska grov bottenplatta. Även om den är helt plan syns det fortfarande ordentliga repor och spår från tillverkningen, vilket kan påverka värmeöverföringen negativt.

Montering

Asus Silent Knight II är en mycket vacker processorkylare, men vars fästmekanism inte är fullt lika elegant. Tillverkaren skickar med en utförlig manual, en tub kylpasta och fästen till alla vanligt förekommande processorsocklar från Intel och AMD. Detta är allt som behövs för att komma igång.

Oavsett vilken processorsockel som används skiljer sig inte monteringen särskilt mycket mellan de olika socklarna. Den bakomliggande tanken är att fästa en ram runt processorn med hjälp av skruv, och sedan använda en metallklämma för att fästa kylaren. Monteringen är relativt rättfram och det enda ”svåra” momentet är att leta upp vilka skruvhål som ska användas till vilken sockel. Råkar man fästa skruvarna i fel hål kommer inte kylaren att täcka hela processorn.

Sammanfattningsvis en ganska enkel och robust mekanism, men som dras med nackdelen att man måste komma åt baksidan av moderkortet vid monteringen. Detta gör det omöjligt att montera kylaren med moderkortet installerad chassiet.