Scythe Ninja Mini

Egenskap

Värde

Tillverkare

Scythe

Modell

Ninja Mini

Dimensioner (HxBxD)

115 x 110 x 110 mm

Vikt

580 gram

Material

Koppar, aluminium

Fläkt

1 st. 80 mm

Fläkthastighet

2300 rpm (32,2 CFM)

Ljudnivå

24,4 dBA

Kompatibilitet

Intel 478, 775, AMD 754, 939, 940 & AM2

Kylpasta

Medföljer

Konstruktion

Towermodell med sex heatpipes

Pris

Cirka 350 kr inklusive moms

Scythe bidrar med två kylare i recensionen. Den andra modellen kallas för Ninja Mini och är en förkortad version av den gamla klassikern Ninja. Genom att skära ned på höjden passar processorkylaren i datorsystem med begränsat utrymme, exempelvis HTPC-datorer.

Eftersom modellen krympt på höjden skickar tillverkaren med en 80 mm-fläkt istället för en 120 mm-fläkt som ingår i den större Ninjan. Fläkten är en vanlig ”dum” modell som inte är PWM-reglerad eller försedd med fläktkontroller, och snurrar på i 2300 varv i minuten. Vid denna hastighet klarar den av att blåsa 32,2 kubikfot i minuten.

Trots att lillebror Ninja är en mindre kylare är konstruktionen den samma. Sex värmeledningsrör löper genom en kopparbas och skär igenom flänsar av aluminium. Hela konstruktionen väger en bit över halvkilot, så det är ändå ingen lätt pjäs vi talar om.

På ovansidan syns det ännu tydligare att Ninja Mini är en ganska traditionell tornmodell som försetts med något annorlunda utformande flänsar. De små utskurna spåren vid sidorna är till för att fästa stålspännen till en eller flera fläktar.

Fläkten kan monteras på samtliga fyra sidor av processorkylaren, och även om det bara följer med en enda fläkt finns det tillräckligt med stålspännen för att montera två stycken i en så kallad ”push-pull”-konfiguration.

Vänder vi på kylaren syns det tydligare hur de sex värmeledningsrören löper genom bottenplattan. Basen är polerad fullständigt spegelblank och är helt plan. Ett mycket fint kvalitetsarbete av Scythe.

Montering

Tillverkaren skickar med fästen till alla moderna processorsocklar från AMD och Intel. Förutom monteringsmekanismer ingår även spännen till två fläktar, en ”snålpåse” kylpasta och en liten manual.

Själva installationen är inga konstigheter. Oavsett vilken processorsockel som används gäller det att skruva fast rätt fästen på kylaren med hjälp av fyra skruvar, och sedan klämma fast kylaren på moderkortet. Till sockel 775 används Intels standardfäste som består av plastpinnar som skjuts ned och hakar fast i fyra hål på moderkortet. Till AMD är det istället den klassiska klämman som gäller.

Installationsförfarandet är väldigt rättframt och enkelt, och det enda egentliga bekymret är att komma åt med fingrarna eftersom aluminiumflänsarna sticker ut en bit över fästena. Har man hyfsat smidiga fingrar och ett relativt ”rent” moderkort är detta dock inga större problem.

Värre är det att försöka lossa processorkylaren från moderkortet igen. Detta gäller framförallt sockel 775-pinnarna, som sitter fast ordentligt. Vi var tvungna att använda en vinklad näbbtång när fingrarna inte räckte till. Intels standardfästen är helt enkelt inte lämpade för denna typ av tunga och klumpiga kylare.