Slutsats

Apevias senaste datorlåda ett renlärigt gamerchassi där kaxig belysning och fräcka finesser går före allting annat. Likaså är finishen på topp, även om den glatta plastfronten lätt blir tilltufsad av damm och repor. Utseendet är helt enkelt något de flesta antingen älskar eller hatar.

Plexiglaset hjälper till att piffa upp designen och lyfta fram innandömet. Tillsammans med den blå belysningen ger detta ett mycket effektfullt utseende. Tyvärr har plastglaset också nackdelen att resonera och därmed skapa oljud på grund av fläktens vibrationer, men detta gäller för alla liknande konstruktioner.

Tillverkaren har lyckats konstruera en datorlåda som även nybörjare har lätt att förstå sig på. Att montera hårdvara är aldrig några problem, för de verktygsfria fästena hjälper till att göra installationen bekymmersfri. För de som ogillar skruvlösa manicker går det dessutom att säkra upp med vanliga chassiskruvar på alla platser utom för hårddiskarna.

När det gäller ljudnivå finns det inte så mycket att diskutera. Apevia har uppenbarligen inte gjort några större försök att tysta konstruktionen. De medföljande fläktarna upplevde vi vara av tvivelaktig kvalitet, även om Apevia hävdar motsatsen. Den inbyggda fläktkontrollern gör det dock möjligt att sänka varvtalen och därmed fläktarnas oväsen, med mycket goda resultat.

De båda fläktarna klarar av tillräckligt höga varvtal för förflytta ordentliga mängder luft, men av någon anledning syns inte detta särskilt tydligt i temperaturresultatet. Vi misstänker att de restriktiva fläktgallren i sidan av chassiet kan vara boven i dramat. För de som har behov av bättre kylning finns alltid möjligheten att montera ytterligare en fläkt i lådans front.

Den inbyggda LCD-displayen är en trevlig liten uppfinning. Med hjälp av sensorer går det att övervaka två strategiskt valda punkter inuti chassiet, och detta ger hjälp på traven för datorbyggare som saknar utrustning att själv kontrollera chassitemperaturen. Eftersom lösningen är helt hårdvarubaserad är den dessutom mycket enkel att använda.

Ska vi sammanfatta resultaten kan vi komma fram till att Apevia X-Jupiter Junior inte är en datorlåda för alla. Konstruktionen flirtar endast med de mest inbitna fansen, nämligen de som vill ha mycket utseende men inte bryr sig om de mer djuplodande egenskaperna. För ungefär samma summa pengar går det att få tag på [article id="5953"]betydligt[/article] [article id="5927"]bättre[/article] konstruktioner, men vad spelar det för roll om det är plexiglas och blå belysning som lockar.

Fördelar

  • Kaxigt utseende

  • Användarvänlig

  • Inbyggd fläktkontroller

  • LCD-display med termometer

Nackdelar

  • Fläktarna håller tvivelaktig kvalitet (enligt våra erfarenheter)

  • Dåliga förutsättningar för ett tyst datorsystem

  • Korsande kabel gör det svårt att stänga luckan

  • Svaga verktygsfria fästen för instickskort

Apevia X-Jupiter Junior kostar i dagsläget cirka 750 kronor inklusive moms.

Apevia kommenterar felen

X-Jupiter Jr är en av våra nyheter för våren 2008 och den säljs till många europeiska länder där den är mycket uppskattad.

Tyvärr ser det ut som att Sweclockers har tagit emot ett exemplar med ovanliga problem med luckan och en fläkt. Naturligtvis är det mycket olyckligt och vi beklagar denna händelse, men tyvärr är det även så att det alltid inom tillverkning av produkter sker misstag, även om chansen är väldigt liten. Vi hoppas att detta inte kommer att ge er en fel bild av våra produkter eftersom detta är det första fallet av fel vi har haft hittills. Så vi ber er att ha överseende om detta.

Tack,
Apevia Europe