Överklockning

Även om inget av moderkorten i testet är tänkt för entusiasten som vill utöva lite mer avancerad överklockning finns det fortfarande möjligheter att klämma ut lite mer kräm ur processorerna.

Vi satte en gräns på 1,50 V (sockel 775) och 1,40 V (sockel AM2+) som maximal spänning till processorn och sedan försökte vi med alla medel överklocka till så hög frekvens som möjligt. Stabiliteten testades genom att Prime95 och 3DMark06 kördes samtidigt under en längre period (ett antal timmar).

Alla överklockningar sker i BIOS då det är tänkt att man skall kunna starta systemet med samma inställningar hela tiden.

Asus P5E-VM HDMI klår lätt de andra sockel 775-korten då detta kort erbjuder mycket fler möjligheter att ändra spänningar och så vidare. Inno3D:s moderkort vägrade att starta även vid mindre höjningar av spänning och frekvenser och MSI:s kort begränsades av att vi inte kunde ändra spänningen till processorn.

Som tidigare nämnts var vi tvungna att skicka tillbaka vår Phenom 9850 Black Edition innan vi kunde testa den på Abits A-N78HD. Black Edition betyder att det går att ändra frekvensmultipeln vilket gör det enklare att överklocka processorn. Hos Phenom 8650 gäller detta inte vilket innebär att man istället måste koncentrera sig på att höja frekvensen.

Båda AM2+-moderkorten erbjuder många inställlningsmöjligheter i BIOS och får godkänt i överklockningstestet.