En ny generation grafikkort

Den nya Radeon HD 5000-serien har kodnamn Evergreen och består av en mängd grafikkort i lika många prisklasser. Modellerna som nu lanseras, Radeon HD 5870 och HD 5850, kallas för Cypress och utgör AMD:s nya prestandaklass.

Kodnamn

Lansering

Klass

Hemlock

Q4 2009

Entusiast

Cypress

Släppt

Prestanda

Juniper

Q4 2009

Mellanklass

Redwood

Q1 2010

Budget/mellanklass

Cedar

Q1 2010

Budget

Det som kännetecknar den nya generationen är att grafikprocessorerna byggs med 40 nanometers tillverkningsteknik och att det finns stöd för Microsofts grafikbibliotek DirectX 11 som levereras med Windows 7 och även kommer till Vista.

Det nya gränssnittet bjuder på flera intressanta nyheter. Bland annat har Microsoft satsat på att optimera mjukvaran för processorer med flera kärnor, så kallad multitrådning. Det finns även flera nya funktioner där de mest omtalade är tesselering och DirectCompute 11.

Den sistnämnda finessen gör det möjligt att använda grafikkortet till att beräkna andra uppgifter än just grafik, precis som Nvidias Cuda eller AMD Stream. Fördelen är att med DirectX 11 tvingas grafikkortstillverkarna samsas med en gemensam standard som fungerar oavsett om det står Radeon eller Geforce på kartongen.

En annan omtalad finess är vad AMD kallar för Eyefinity. Detta är möjligheten att koppla in upp till sex skärmar per grafikkort för upp till 24 skärmar till ett enda datorsystem. Det går till och med att köra så höga upplösningar som 2560x1600 pixlar i 60 Hz – per skärm! Totalt handlar det om hela 24 megapixlar som kan pumpas ut till monitorerna.

Detta kräver dock en specialversion av Radeon HD 5870 med sex utgångar (Displayport). De flesta grafikkort som kommer att synas till i butiker har istället fyra utgångar: dubbla DVI, HDMI samt Displayport. För lillebror Radeon HD 5850 gäller maximalt tre skärmar per grafikkort.

Finesser i all ära, men det riktigt intressanta i sammanhanget är prestanda. Med 40 nanometer under skalet har AMD lyckats pressa in hela dubbelt så många streamprocessorer som förut – 1 600 stycken.

Enligt tillverkaren är detta tillräckligt för att hävda världens snabbaste grafikprocessor och jämföra prestanda med 177 superdatorer av modell IBM Deep Blue. Det var denna superdator som 1997 klådde världsmästaren Garry Kasparov i ett parti schack.