SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna i forumet. Erfarna datorentusiaster får tillfälle att på egen hand testa de senaste produkterna i datorvärlden. Läs mer.

Webhallen ställer in siktet på gamers som gärna ser att datorn levereras i en enda stor kartong istället för en hel hög med små. Config D16-0104 landar i den övre halvan av Webhallens Config-serie med speldatorer. Med en produktsida som hoppar över säljtugget och endast listar komponenterna datorn är byggd av är känslan att det är en påläst kundgrupp de förväntar sig. Vad får man då för de 16 990 kr Config D16-0104 går lös på?

Specifikationer: Webhallen Config D16-0104

Egenskap

Värde

Produktnamn

Webhallen Config D16-0104

Processor

Intel Core i7-6700K 4,0GHz (4,2 Ghz Turbo) Socket 1151

Grafikkort

ASUS Geforce GTX 980 STRIX 4GB DirectCU II OC

Minne

Corsair Vengeance LPX 16GB (2x8GB) DDR4 CL16 2666MHz

Lagring

Samsung SSD 850 EVO SSD 500GB

Moderkort

ASUS Z170-A

Ljudkort

Realtek RTL892 (Inbyggt i moderkortet)

CPU-kylare

Cryorig H5 Ultimate

Nätaggregat

EVGA SuperNOVA 650 G2 650W

Chassi

Fractal Design Define S - Svart

Operativsystem

Windows 10 Home 64-bit DVD Swedish OEM

Optisk läsare

Nej

Garanti

3 år

Pris

16 990 kr

Hårdvarulistan bjuder inte på några större överraskningar. Det är stora etablerade tillverkare och väl beprövade högprestandakomponenter som används. Helt i linje med Webhallens slogan "Inga kompromisser, inga no name-produkter, inga lågbudgetversioner.". Det enda som kan ses som något av en överraskning är valet att inte ha en optisk läsare, det beslutet ligger i tiden men kan fortfarande ses som en nackdel för en allt mer försvinnande del av marknaden.

Att komma igång med Config D16-0104 är en smidig historia, Windows 10 ligger förinstallerat och kräver endast en enklare aktiveringsprocess samt uppsättning av ett Windows-konto. Väl inne i Windows finns redan Nvidia Geforce Experience redo. Med andra ord är det bara att tuta och köra. Min rekommendation är dock att installera drivrutinerna och mjukvaran från ASUS hemsida för moderkort och grafikkortet för att fullt dra nytta av den fina hårdvaran.

Bygget

Utsidan

Utsidan bjuder på ett sobert och avskalat utseende i klassisk Fractal Design-anda. Framsidan pryds av en stor panel med ett borstat utseende som ska föreställa aluminium. Den är dock tillverkad i plast men ger ett solitt och kvalitativt intryck. Kall luft för kylningen tas in genom ventilationshål som löper längs med sidorna av frontpanelen. Värt att notera är att frontpanelen ej är en lucka och att det därmed inte finns några 5,25"-platser för optiska läsare eller liknande.

Frontpanelen kan enkelt plockas av med ett lätt ryck från nederkant för att avslöja ett gigantiskt dammfilter som är lätt att rengöra samt den första av totalt tre 140 mm-fläktar i Config D16-0104. Här finns även plats för ytterligare två fläktar i 120 eller 140 mm-storlek.

Ovanpå frontpanelen hittar vi strömknappen med inbyggd strömindikator i ett blått ljus, den flankeras av ljud in/ut, resetknappen samt två USB 3.0-portar.

Sidopanelen är, bortsett från en liten lucka, helt slät. Tas luckan bort hittar man en plats för en 120 eller 140 mm-fläkt. Detsamma gäller för toppen, men här är det istället en lucka i tre delar som döljer plats för tre stycken 120 eller 140 mm-fläktar alternativt en 180 mm stor fläkt.

Insidan

Insidan bjuder på ett sobert utseende i en mörk gråskala. Kabeldragningen är mycket välgjord och andas kvalitet och kommer inte att blockera något luftflöde. Vill passa på att ge en liten eloge till de som bygger Webhallen Config-datorer för ett mycket snyggt bygge, det här är precis vad man som inbiten entusiast vill se!

Här ser vi även de två resterande 140 mm-fläktarna, en i bakkant av chassit samt en på CPU-kylaren Cryorig H5 Ultimate som kyler en Intel Core i7-6700K.

Närbild på grafikkortet ASUS GeForce GTX 980 STRIX 4GB DirectCU II OC.

Baksidan av moderkortsplåten ser lika städad ut som framsidan, allt är snyggt och prydligt fastsatt i kardborreband. Pluspoäng till Webhallen för att de använt just kardborreband, det underlättar framtida uppgraderingar avsevärt! På baksidan hittar vi även SSD-enheten från Samsung på 500 GB.

Nu lämnar vi chassit, för de som är intresserade av att läsa om alla detaljer rekommenderar jag Jonas recension.

Anslutningar

På baksidan av datorn hittar vi en ganska standardiserad uppsättning med anslutningar som bör täcka de allra flesta behov.

Anslutning

Antal

USB 2.0

2 st.

USB 3.0

2 st.

USB 3.1

2 st., varav 1 st. Type C

PS/2

1 st. kombinerad för mus eller tangentbord.

Nätverk

10/100/1000 Mbit/s Intel

Ljud

5.1 ut, Mic in samt optisk ut

DVI

1 st. DVI-I (plus 1 st. på moderkortet)

HDMI

1 st. 2.0 (plus 1 st. på moderkortet)

DisplayPort

3 st. 1.2 (plus 1 st. på moderkortet)

Tillbehör

En dator byggd av standardkomponenter öppnar dörren för framtida uppgraderingar, men då behövs ju ofta lite tillbehör för att koppla ihop allt. Webhallen skickar med samtliga tillbehör, manualer och liknande med sin D16-0104.

Komplett uppsättning modulära kablar för nätaggregatet, karborreband för kabeldragning, två SATA-kablar, strömkabel, chassiskruvar samt en 24-pinsadapter för start av nätaggregat utan moderkort.

Buntband, hållare för vattenreservoar samt diverse chassiskruv bland annat för montering av hårddiskar.

Manualer, SLI-brygga, windows-licens samt ett gäng klistermärken att utsmycka sitt grafikkort och dator med.

Uppgradering

Webhallen Config D16-0104 är en kraftfull dator redan ur kartongen men skulle man vilja uppgradera finns alla möjligheter att göra detta. Webhallen lämnar en generös garanti på tre år även vid överklockning eller uppgradering av datorn. De delar du själv monterar in går dock på tillverkarens egen garanti. Nedan följer den garantiinformation jag tagit del av via Webhallens representant:
[quote]
Överklockning – Din garanti bryts ej om du överklockar ditt grafikkort eller din processor såvida det inte går att härleda eventuella fel till just överdriven eller felaktig överklockning.[/quote]

Uppgraderingar – Din garanti bryts ej av att du installerar extra hårdvara såvida det inte går att härleda eventuella fel till installationen eller kompatibilitetsproblem. Dina extra komponenter täcks inte av vår utökade 3 års garanti.
För detta hänvisar vi till tillverkarens egna produktgaranti.

Firmware/BIOS – Din garanti bryts om du installerar föröverklockade eller på andra sätt modifierade BIOS eller firmwares till komponenterna i datorn.

Med detta sagt kan vi titta vidare på vad man kan uppgradera i Config D16-0104. Chassit bjuder på tre platser för 3,5"-hårddiskar samt fem platser för 2,5"-enheter. Värt att notera att tre av 2,5"-platserna delar vagga med 3,5"-platserna. På moderkortssidan finns det möjlighet att ansluta upp till fem SATA-diskar till samt en M.2-SSD. Vidare finns det två lediga PCI Express x16 och en PCI Express x1 att ansluta exempelvis ljudkort i. Skulle man känna att 16 GB RAM-minne inte riktigt räcker till finns det två lediga platser för DDR4, moderkortet har stöd för upp till 64 GB RAM-minne. Vill man i framtiden uppgradera grafikkortet bör inte det vara några konstigheter då nätaggregatet klarar av att leverera hela 650 W vilket bör räcka även till framtida toppkort, att uppgradera till en SLI-lösning är dock att tänja på gränserna för vad nätaggregatet klarar av att leverera.

Prestanda

Nu ska vi se vad Config D16-0104 verkligen går för. Testerna nedan är gjorda både i standardfrekvenser samt lätt överklockade frekvenser. Processorn överklockades till 4,5 GHz i turbo och grafikkortet 1 350 MHz turbo med en minnesfrekvens på 7 900 MHz och strömbudget på 125%. Hur mycket varje enskilt exemplar av Config D16-0104 går att överklocka kan variera kraftigt och överklockning sker på egen risk, överdriven eller felaktig överklockning riskerar att bryta garantin.

Benchmarks

För de syntetiska prestandatesterna har jag valt klassikerna 3DMark: Fire Strike och Unigine Valley 1.0. Dessa ingår i Sweclockers testsvit och bör därför kunna ge en bra referens att utgå ifrån.

Resultaten i de inledande testerna ligger i nivå med vad man kan förvänta sig av en dator med Intel Core i7 och Nvidia GTX 980.

Spel

Syntetiska benchmarks i all ära men siffrorna säger inte så våldsamt mycket i verkligheten, därför hoppar vi raskt vidare till spelen! Lever Config D16-0104 upp till förväntningarna att leverera en högklassig spelupplevelse?

Battlefield 4

Först ut är Battlefield 4 som knappast behöver någon djupare introduktion. Jag använder mig av samma testslinga som Sweclockers kör i sina grafikkortstest, det är den första delen av uppdraget Tashgar som får stå som testslinga och bildfrekvensen mäts med hjälp av Fraps.

I upplösningen 1 920 x 1 080 ligger bildfrekvensen stadigt norr om 100-strecket i Ultra-inställningar, men vill man spela i 144 Hz får man skruva ner kvalitetsinställningarna en aning. I 2 560 x 1 440 är det inga problem att ligga över 60 FPS och bör ge en behaglig spelupplevelse. Den lätta överklockning jag gjort ger en ökning på en handfull bildrutor, vilket kan ge lite marginal mot eventuella smärtgränser i bildfrekvens.

DiRT Rally

Bensindoftande rallyaction som dessutom bjuder på en bra inbyggd benchmark.

Reultatet liknar i mångt och mycket det som syns i Battlefield 4. I 1 920 x 1 080 ligger frekvenserna stadigt över 100-strecket men de som vill spela i 144 Hz får skruva ner reglagen ett snäpp. I den högre upplösningen 2 560 x 1 440 ligger bildfrekvensen bekvämt över 60 FPS. I det här spelet visas inte någon större vinst i överklockningen.

Tom Clancy's The Division

Ett av de mest hypade spelen under det senaste året tar oss till ett sjukdomshärjat New York. Även The Division har en inbyggd benchmark som får agera testslinga.

Här får Config D16-0104 kämpa lite mer än tidigare och bildfrekvensen i 1 920 x 1 080 landar strax över 80 FPS. När vi vrider upp upplösningen till 2 560 x 1 440 hamnar vi för första gången precis under 60 FPS, så kräsna spelare offrar troligtvis lite detaljrikedom för bättre flyt i detta fall.

Allt som allt presterar Config D16-0104 mycket bra i speltesterna. Att spela moderna spel i hög upplösning och full detaljrikedom är precis vad den här datorn är byggd för!

Temperaturer och ljudnivå

De flesta gamers brukar spela med hörlurar på sig för att inte störa omgivningen med explosioner och cheesy one-liners, men det är minst lika viktigt att inte datorn lever om som ett jetplan i hemmet. Config D16-0104 har varit en mycket tyst upplevelse under såväl belastning som slösurf. Den enda lilla anmärkningen jag har är att innan jag installerade ASUS programvara för moderkort och grafikkortet upplevdes fläktkurvan som någon svajig vid surf och YouTube-kollande vilket resulterade i att fläktarna levde om lite mer än nödvändigt. Efter installation av mjukvaran blev den lika tyst som man förväntar sig och ger endast ifrån sig ett lätt sus efter en stunds tung belastning. Under låg belastning är både grafikkortet och nätaggregatet passivt kylda, detta i kombination med att processorfläkten och chassifläktarna snurrar i promenadfart gör att man behöver titta på strömindikatorn för att ta reda på om datorn är igång.

Rejäla kylare på både processor och grafikkort ser till att hålla temperaturerna i schack utan att fläktarna behöver anstränga sig allt för mycket. Att temperaturerna går upp vid överklockning är något man får räkna med och så är fallet även här. Detta är dock inget att hänga upp sig över då fläktarna inte snurrar märkbart fortare vid de högre frekvenserna och det finns gott om marginal kvar att ta av.

Sammanfattning & Slutsats

Webhallen Config D16-0104 har varit en trevlig bekantskap under de veckor jag haft den hemma på test. Det var smidigt och lätt att komma igång att använda den då både Windows 10 och Nvidia GeForce Experience var förinstallerat. Detta i kombination med att datorn är fullt uppgraderingsbar gör att den tilltalar en bred marknad med allt från de som helst bara vill komma igång och spela till de som gärna skruvar i och uppgraderar sin dator. Spelprestandan ligger helt i nivå med vad man förväntar sig i prisklassen och Config D16-0104 upplevs som tyst även vid långa spelsessioner.

Med Config D16-0104 har Webhallen lyckats pricka en väldigt attraktiv prispunkt, efter en sökning på prisjakt på komponenterna landar prislappen på ca 16 300 kr hos de billigaste återförsäljarna, för de cirka 700 kr extra får du alltså montering och garanti samt slipper göra felsökning själv om oturen skulle vara framme. En bra deal skulle jag säga. Den enda uppgradering jag skulle rekommendera är att montera in en mekanisk hårddisk för utökad lagring, men det är något som varierar kraftigt mellan användare.

Webhallen Config D16-0104 kan allt som allt sammanfattas som en väldigt prisvärd speldator som kan rekommenderas till en bred kundgrupp. Därmed tilldelas produkten utmärkelsen "SweClockers testpilot rekommenderar".

Fördelar

  • Väl beprövade komponenter

  • Mycket hög byggkvalitet

  • Fina uppgraderingsmöjligheter

  • Bra spelprestanda

  • 3 års garanti

Nackdelar

  • Ingen optisk läsare

  • Något svajig fläktkurva rakt ur lådan

Pris vid publicering: 16 990 kr inklusive moms.