Installation och montering

Montering

Arctic är en välrenommerad kylartillverkare med erfarenhet inte bara inom processorkylning utan även för grafikkort. Föga förvånande är då att monteringslösningen för Arctic Freezer 33 Esports Edition är väldesignad. Den är mer eller mindre identisk med grundmodellen och jag passar därför på och lånar bilderna från den artikeln.

Färgen på kylflänsen skiljer sig och plastkorset har blivit utbytt mot en mer rektangulär design. Dessa är utbytbara mellan varandra. Den nya bakplattan är helt klart en förbättring och böjs inte på samma sätt som föregående plastkors gjorde. Intressant är även att byglarna som håller fast fläktarna har fått ett lite annat utseende och håller fast fläkten genom de inre skruvhålen.

Kylaren har stöd för de vanligaste plattformarna på dagens marknad. Stödet för AMD:s äldre plattformar mellan 2006 upp till AM3+/FM2+ uteblir dock. Även användare som uppgraderar sin LGA1366- eller LGA775-plattform får akta sig då inte heller dessa stöds av monteringsanordningen.

Montering på AMD AM4

Arctic_Freezer_33 10.jpg
Arctic_Freezer_33 07.jpg
Arctic_Freezer_33 06.jpg

Monteringen på AM4 kräver att den medföljande bakplåten på AM4-moderkorten används.

  1. Skruva fast toppbyglarna i kylartornet.

  2. Kylartornet monteras med skruvar genom toppbyglarna, ner genom moderkortet och in i moderkortets medföljande bakplåt.

Montering på Intel LGA115X

Arctic_Freezer_33 10.jpg
Arctic_Freezer_33 09.jpg
Arctic_Freezer_33 08.jpg

Installationen för Intel är snarlik monteringen på AM4 men toppbygeln vänds, andra hål och skruvar används. Processen sköts:

  1. Skruv + toppbygel i kylaren.

  2. Bakbygel i plast.

  3. Skruvar genom kylartornets byglar ner genom moderkortet och in i kylarens medföljande bakplatta.

Tankar kring monteringen

Jag upplever monteringen lättare än på många andra kylare, ingen "tredje-handen-syndrom" uppstår vid monteringen på LGA115X. Bak"plåten" har så tajta toleranser att den sitter fast i skruvhålen bakifrån av sig själv.

Gällande fläktbyglarna bör en användare som installerar Arctic Freezer 33 låta dessa sitta kvar på kylartornet men ta av fläktarna. Det är nämligen bara att fästa fläkten när kylartornet sitter på plats. Något som jag önskar fler kylare hade implementerat.

Kort och gott är monteringen förtjänt en toppklass – få skruvar och komponenter används, det behövs bara två nävar samt kylaren sitter ordentligt utan sår på händerna.