G.hn och mesh-stöd

Devolo vill gärna lyfta det faktum att Devolo Magic 2 WiFi stödjer G.hn-standarden. Men vad är det egentligen för något?

Power Line Communications (PLC), alltså nätverk över elnätet, fungerar genom att datan som ska skickas på strömmen överlagras och den skickas i sin tur via elkablarna. Fördelen är att det inte behövs dra nya kablar för att nå rum som saknar nätverksuttag. Nackdelen har länge varit sämre och inkonsekvent prestanda.

Homeplug är det samlingsnamn som används för olika PLC-tekniker som skapats av organisationen Homeplug Alliance. Homeplug AV2 introducerades 2012 och den senaste varianten har stöd för tekniker som MIMO och klarar av hastigheter upp till 1 200 Mbps vilket innebär runt 500 Mbps TCP och UDP-hastighet.

Hastigheten för att skicka och ta emot data räknas ihop för att nå det större talet. Devolo har dessutom knåpat lite extra och lagt till stödet för att använda både nollan och jordtråden för sina produkter som stödjer Homeplug AV2. Företaget Homeplug AV2-produkter använder istället produktnamnet dLAN.

Standarden G.hn har skapats av International Telecommunications Union – Telecommunications (ITU-T). Den liknar Homeplug AV2 och använder sig av liknande teknik (OFDM) för att öka hastigheten. Denna teknik delar upp data i flera bitar som kan skickas parallellt.

Medan Homeplug AV2 använder sig av spektrumet 30-86 MHz för OFDM använder sig G-hn av spektrumet 1,8-80 MHz. Standarden erbjuder hastigheter på upp till 2 400 Mbps vilket i optimala fall innebär hastigheter runt 1 Gbps för att skicka och ta emot data.

G.hn hos Devolo

dLAN hos Devolo

PLC överföringshastighet

Upp till 2 400 Mbps

Upp till 1 200 Mbps

PLC-räckvidd

Upp till 500 meter

Upp till 400 meter

Automatisk parning

Ja

Nej

PLC-kryptering

128-Bit (AES)

128-Bit (AES)

WiFi-standarder som stöds

802.11 a, b, g, n, ac
Mesh WiFi (Fast Roaming, Airtime Fairness, Bandsteering)

802.11 a, b, g, n, ac
Mesh-funktionalitet

Screenshot 2019-01-13 at 17.40.57.png

Devolo Magic 2 marknadsförs även som en mesh-kapabel produkt. I detta fall används elnätet för kommunikationen mellan LAN-enheten/routern och satellitenheterna medan dessa sedan skapar ett trådlöst nätverk med gemensamt SSID.

Det finns även stöd för att låta enheter anslutas till den "bästa" enheten och det "bästa" bandet för bästa prestanda. Såvitt jag kan se finns det dock inget stöd för att använda Wifi för kommunikationen mellan satelliterna, så prestandan kommer bli begränsad av prestandan i elnätet.

Även tidigare produkter har haft stöd för att låta satellitenheterna ha samma SSID som existerande nätverk. Skillnaden för denna produkt verkar just vara att systemet bättre ska hantera de anslutna enheterna så de får bättre prestanda.