Spelaktörer har kommit och gått genom åren, likaså innebär generationsskiften bland konsolerna att nya klassiker förpassas till historieböckerna. Även om försäljningen upphör lever dock kulturarvet kvar hos hängivna eldsjälar, välrepresenterade i den skara som ställer ut på Retrospelsmässan i Göteborg.

Redaktionen besöker årets upplaga av mässan, som huserar allt mellan himmel och jord när det kommer till gamla spel. Inte minst hårdvara från kända aktörer som Atari, Sega och Nintendo finns på plats, men även mindre lyckade satsningar på spelkonsoler från exempelvis japanska Panasonic.

restrospel-1.jpg

Det är ingen brist på intresse för Retrospelsmässan och en sak alla har gemensamt är att stå i kö – länge. Eriksbergshallen rymmer ett begränsat antal besökare och även timmar efter att portarna slagits upp sträcker sig kön långt bortom utställningsbyggnaden. För den som inte är ute i god tid är en kötid räknat i timmar någonting att förbereda för.

restrospel-2.jpg
restrospel-19.jpg
restrospel-20.jpg
restrospel-21.jpg
restrospel-22.jpg

På mässgolvet ställs allt från Retrospelsmässans egna samling till kollektioner från brinnande eldsjälar ut. Klart populärast är spel och konsoler från Nintendo 8-bitars (NES), men självklart tar även spel mycket äldre än så stor plats under mässan.

Nintendo själva närvarar också och visar upp den senaste spelkonsolen Wii U, som ännu inte nått upp till förväntningarna. Den japanska jätten tror dock på framtida framgång med hjälp av fler speltitlar och på plats får besökare chansen att testa på den kommande stortiteln Mario Kart 8 vilken släpps den 30 maj.

restrospel-4.jpg
restrospel-5.jpg
restrospel-8.jpg
restrospel-18.jpg
restrospel-28.jpg
restrospel-37.jpg

Utställning är dock inte exklusivt glasmontrar och personliga samlingar. Många aktörer söker att sälja av med sina gamla samlingar, och även här är det Nintendo som får störst utrymme. Även speltitlar från Sonys storsäljare Playstation 2 finns att tillgå mer eller mindre överallt. Det finns dessutom fåtalet som är redo att gå skilda vägar med ännu äldre spel och hårdvara än så, bland annat från Atari och Commodore.

För samlare finns gott om utrymme att fylla på sina samlingar, men för den som eftersträvar kvalitet kostar det. Många äldre spel finns att tillgå i nyskick (eng. mint), med priser på allt från hundralappar till flera tusentals kronor.

restrospel-7.jpg
restrospel-9.jpg
restrospel-10.jpg
restrospel-11.jpg
restrospel-12.jpg
restrospel-13.jpg
restrospel-14.jpg
restrospel-15.jpg
restrospel-17.jpg
restrospel-16.jpg
restrospel-29.jpg
restrospel-30.jpg
restrospel-31.jpg
restrospel-32.jpg
restrospel-35.jpg
restrospel-34.jpg

Utställning och försäljning i all ära, det finns även gott om utrymme att känna och klämma. Retrospelsmässan inkluderar även hembyggda datorer, vars syfte är att emulera äldre spel. I hårdvaruväg verkar billiga Raspberry Pi vara en riktigt het kandidat, som trots med dagens mått mätt låga prestanda inte har några problem att driva runt flera decennier gamla spel.

restrospel-40.jpg
restrospel-41.jpg
restrospel-42.jpg

På plats under mässan finns även Love "quizz_kid" Hultén, känd för en rad extravaganta byggen i SweClockers galleri. Han visar bland annat upp sitt senaste projekt, en "bärbar" spelkonsol med Raspberry Pi under skalet och upp till 10 timmars batteritid. I en separat monter finns även omskrivna R-Kaid-6.

restrospel-43.jpg
restrospel-44.jpg
restrospel-45.jpg
restrospel-46.jpg

Vid samma bord står också Torgny Karlsson med byggena Get a Life samt Nucade. Det förstnämnda projektet är en fläktlös media- och retrospeldator i form av ett extraliv med bland annat Intel Atom 330, dubbla SSD-enheter och 4 GB RAM under skalet. Kusinen Nucade är byggd som en avskalad spelkontroll, och hårdvaran bygger som namnet antyder på Celeron N2820 under Intels NUC-koncept.

restrospel-27.jpg

Rundtrippen avrundas av en kändis inom spelvärlden – Charles Martinet, som sedan Super Mario 64 är rösten till Mario och hans vänner. Kön för att få skaka tass och hör honom live sträcker sig lång och för det nätta priset 200 kronor kan du få Martinets autograf på valfria Mario-relaterade prylar samt spel.

Retrospelsmässan återkommer årligen i Eriksbergshallen i Göteborg. Mer information finns på evenemangets webbplats.