Även om det finns en myriad olika varianter av tornkylare är den grundläggande konstruktionen alltid densamma. En bottenplatta tar upp värmen från processorkapseln och leder den vidare till en uppsättning flänsar genom värmeledningsrör. Fler rör ökar vanligtvis värmeupptagningsförmågan, men den begränsade kontaktytan utgör en "flaskhals" och sätter gränserna för vad som är möjligt att åstadkomma med tekniken.

På mässan Computex i Taipei visar kylartillverkaren Noctua upp en ny typ av värmeledningsrör. Istället för att göra runda och u-formade varianter är rörets ena ände ett kubformat metallstycke, vilket öppnar upp för en ny generation processorkylare med fler rör än tidigare.

De kub-baserade varianterna demonstreras i en prototyp med samma design som klassikern Noctua NH-U14. Eftersom fler rör nu får plats närmare värmekällan kan hela nio värmeledningsrör komma till användning, upp från sex i originalet.

Noctua påpekar dock att även om detta i teorin ska ge bättre prestanda än nuvarande design pågår fortfarande utvärderingen av tekniken. Prototypen färdigställdes så sent som i fredags.

Alla artiklar från Computex 2014