Sammanfattning

Så till den ultimata frågan – Nvidia G-Sync eller AMD Freesync? Ja, det är inte så mycket om vilken som är bättre eller sämre utan om att välja produkter. Där har Freesync potentialen att bli en vinnare då det bygger på öppen standard medan Nvidias lösning är en egen variant som kräver specifika kretsar i skärmen. På pappret är fördelarna faktiskt fler för Freesync i fråga om funktioner och möjligheten för tillverkarna att skapa nya produkter runt tekniken.

BenQ_xl2730z_freesync.jpg

Just nu är antagligen dina krav baserade på ifall du kör eller planerar att köpa ett AMD- eller Nvidia-baserat grafikkort. Du kan inte få G-Sync att fungera med AMD:s kort och Nvidia har i skrivande stund inte tillkännagivit några planer på att anamma Displayport Adaptive Sync. Därför blir det således en fråga om produkter, vems grafikhårdvara du vill använda.

När det kommer till att åstadkomma en balsameffekt för flytet i dina spel och ge alla chansen att spela på ett eller två snäpp högre kvalitet verkar det däremot vara jämnt lopp. Det går inte att på rak arm säga att G-Sync fungerar bättre än Freesync eller vice versa.

Olika skärmar ger olika upplevelser och förmågan till flyt handlar i slutändan om just den enskilda kombinationen av skärm och grafikkort. Inte huruvida tekniken heter Freesync eller G-Sync.

Det du som köpare ska se upp med är att AMD Freesync inte garanterar vilka frekvenser som fungerar. Vissa skärmar kan ha väldigt snäva intervall där Freesync aktiveras och i de fall skärmens intervall inte matchar dina behov kan fördelen bli försvinnande liten. Fråga därför inte enbart efter Freesync, fråga också efter hur väl skärmen hanterar tekniken i praktiken.