Spelkonsolen Wii U blev inte den succé Nintendo hoppats på, i stort till följd av ett begränsat utbud spel och för att den japanska speljätten har svårigheter att få med tredjepartsutvecklare på tåget. Istället har större framgångar nåtts med handhållna 3DS, som dock tillhör en marknad på väg att övertas av smarta telefoner.

Trots ett otal förfrågningar har Nintendo motstått trycket att skapa spel för smarta telefoner, men nu blir det ändring på den saken. Under en presskonferens avslöjas att bolaget ingår ett partnerskap med Dena, en i Japan stor aktör inom mobilspel, för att göra titlar med Nintendos välkända karaktärer.

To ensure the quality of game experience that consumers expect from this alliance of Nintendo and DeNA, only new original games optimized for smart device functionality will be created, rather than porting games created specifically for the Wii U home console or the Nintendo 3DS portable system.

I ett uttalande berättar Dena att inga spel blir portar från Nintendos stationära och handhållna spelkonsoler, utan att samtliga speltitlar ur partnerskapet blir originella och anpassade för smarta, mobila enheter. Parterna ska även utveckla en tjänst som fungerar över telefoner, surfplattor och Nintendos egna enheter, för lansering senare under året.

Nästa spelkonsol: Kodnamn NX

Utöver det nya partnerskapet bekräftar Satoru Iwata att Nintendo arbetar på nästa generations spelkonsol, som i dagsläget kallas NX. Huruvida det är en ersättare till 3DS eller Wii U framgår inte, men den dalande trenden för handhållna spelkonsolen talar för det sistnämnda.

Förutom kodnamnet framgår inga övriga detaljer, men tidigare rykten talar för att uppföljaren till Wii U får en systemprocessor från AMD, likt Microsofts Xbox One och Sonys Playstation 4. Nintendo ska släppa mer detaljer om NX nästa år, vilket talar för att lanseringen ligger långt borta i tiden.

Källa: The Verge.