Torsdagskvällens presskonferens handlade varken om tekniska genombrott eller storslagna framtidsvisioner. Istället passade Oculus VR på att förbereda publiken inför vad som komma skall på spelmässan E3 2015. På dagordningen står den skarpa versionen av glasögonen Oculus Rift, en skräddarsydd handkontroll för virtuell verklighet och nära samarbeten med såväl mjukvarujätten Microsoft som en uppsjö mindre spelutvecklare.

Först och främst premiärvisas den skarpa versionen av Oculus Rift. Glasögonen, vars tekniska specifikationer redan är kända, är klädda av textil och utformade för bekväm användning med ställbara band och låg vikt. Skjutreglaget på undersidan används för att justera avståndet mellan linserna för att glasögonen ska passa olika ansiktsformer.

Därutöver återfinns inbyggda hörlurar särskilt anpassade för att ge god inlevelse i just VR-spel. Den som vill kan dock enkelt lossa öronkuddarna och istället använda ett par egna hörlurar.

Windows 10 och Xbox One

Till Oculus Rift medföljer inte enbart en stativmonterad kamera för att avläsa rörelser utan även den trådlösa handkontrollen från spelkonsolen Xbox One. Det motiveras av att spelutvecklare behöver kunna förutsätta att användarna har tillgång till en handkontroll, där en modell av det mer traditionella slaget också sägs fungera bäst i många typer av konventionella spelgenres.

Samtidigt tillkännages ett samarbete med Microsoft. Med det nya operativsystemet Windows 10 är det möjligt att strömma spel från Xbox One till en nätverksansluten dator. Det kommer även att inbegripa speltitlar med stöd för virtuell verklighet och Oculus Rift.

Oculus Touch är rörelsekontroll för virtuell verklighet

Den kanske största nyheten sparas också till sist. Oculus VR arbetar på en egen handkontroll vid namn Oculus Touch, inte helt olik Razer Hydra. Det blir en styrspak för varje hand, inte bara med traditionella knappar, avtryckare och spakar utan också med, enligt Oculus, mycket exakt rörelsespårning.

Användaren kan vifta med händerna i luften för att vidröra och manipulera objekt i den virtuella verkligheten. Dessutom klarar Oculus Touch att avläsa fingerörelser såsom ett pekande finger och "tumme upp". Av allt att döma handlar det om ett tillbehör som inte är en del av standardutgåvan av Oculus Rift utan kommer att säljas separat.

Fler nyheter på spelmässan E3 2015

Den som vill veta mer om framtiden för Oculus Rift behöver inte vänta särskilt länge till utan kan se fram emot spelmässan E3 2015, som inleds den 16 juni. På plats kommer Oculus VR att visa upp produkterna från dagens presskonferens och dessutom demonstrera flera av de första speltitlarna, däribland Eve: Valkyrie, Chronos och Edge of Nowhere