För bara några veckor sedan stod det klart att Windows 10 lämnar utvecklingsfasen och övergår till Release To Manufacturing, vilket innebär att det nya operativsystemet är redo att inta rampljuset. Med knappt ett dygn kvar till den officiella lanseringsdagen påbörjas nu utrullningen även till vanliga användare.

På bland annat Reddit rapporteras att Microsoft dragit igång den automatiska distributionen av Windows 10. Installationsfilerna väger cirka 3 GB och skickas av allt att döma successivt ut till användare som föranmält sig för uppgradering av ett äldre operativsystem via appen "Get Windows 10" (Skaffa Windows 10).

Att Microsoft väljer att skicka ut installationsfilerna i förväg är sannolikt för att jämna ut belastningen på servrarna. Målsättningen är att rulla ut Windows 10 till inte mindre än en miljard datorer. Det inbegriper befintliga användare med Windows 7 och 8.1, som under det närmaste året kan ta del av erbjudandet om en gratis uppgradering.

Den som även vill installera det nya operativsystemet får dock hålla ut i ytterligare några timmar. Den officiella lanseringen äger rum den 29 juli.