Nvidia slog home run med dynamiska uppdateringsfrekvenser via den proprietära tekniken G-Sync och i början av 2015 mötte AMD upp med Freesync, som istället bygger på Adaptive-Sync som blivit en del i den öppna standarden för Displayport. Trots skilda tekniker är kravet på Displayport gemensamt och det här är någonting AMD vill ändra på.

Nu tillkännager AMD att Freesync är på väg till HDMI, detta efter att ha först visats upp under Computex 2015. Anledningen till att AMD valt att möjliggöra detta är för att endast 30 procent av alla skärmar som levereras har Displayport, medan övriga 70 procent har HDMI eller HDMI och DVI.

För att Freesync över HDMI krävs flera saker. Först och främst stöd i grafikkortet, därefter även av skärmen. Då HDMI saknar någonting motsvarande Adaptive-Sync har AMD behövt skapa en egen förlängning till HDMI 1.4a, vilket i praktiken innebär att tillägget är proprietärt för AMD.

Förhoppningen är dock att tillägget ska antas av organisationen bakom HDMI vid ett senare tillfälle, någonting som skulle öppna upp för exempelvis Nvidia och Intel att ge stöd för dynamiska uppdateringsfrekvenser över HDMI. En annan intressant möjlighet är att finessen då även skulle kunna leta sig in i tv-apparater.

AMD meddelar även att de första skärmarna med stöd för Freesync över HDMI anländer i början av nästa år. På tåget är Acer, LG och Samsung, och då tekniken baseras kring HDMI 1.4a går möjligheten till 4K-skärmar bort. Fokus ligger istället på att tekniken ska återfinnas i prispressade modeller för den bredare massan.

Bärbara datorer med Freesync

Samtidigt passar AMD på att meddela att de första bärbara datorerna med stöd för Freesync är på ingång. Först ut är Lenovo Y700, med en 15,6-tums 1080-skärm, som tillsammans med en Carrizo APU och Radeon R9 M380 har stöd för finessen. Nämnvärt är att skärmen har en maximal frekvens på 60 Hz och att spannet för Freesync är begränsat till 40–60 Hz.