Varumärket Nexus har fungerar som en metod för Google att leverera sin vision för Android-baserade telefoner och surfplattor, utan de tillägg och förändringar som ofta är synonymt tredjepartstillverkare. Samma partner har dock ansvaret för att ta fram själva hårdvaran, någonting Google nu vill ändra på.

Enligt The Information (betalvägg) vill Google nu ha större kontroll över design och tillverkning av deras Nexus-produkter. I dagsläget tas modellerna fram genom ett samarbete mellan Googles Android-division och tillverkare, där den sistnämnda har stor kontroll över just hårdvaran.

I rapporten framgår att Google framöver vill att Nexus-familjen ska produceras enligt samma modell som Apple använder för Iphone och Ipad, där bolaget självt tar fram alltifrån telefon till kretsuppsättning och sedan lägger tillverkningen på ett företag som exempelvis Foxconn.

Vidare framgår att Google är fortsatt tveksam inför beslutet, eftersom det riskerar att hamna på ond fot med hårdvarutillverkare. Tanken är dock att komma åt en större del av de övre prissegmentet, som sedan länge dominerats av Apple. Samtidigt har Googles partnertillverkare dåliga marginaler på Nexus-produkterna, varför ett bortfall eventuellt inte skulle påverka alltför mycket.

Då detta fortfarande är upp för debatt inom företaget kommer ett byte till en helt Google-kontrollerad designprocess sannolikt att dröja, men om så blir fallet ska HTC vara ett företag sökjätten överväger som tillverkare.