Under sommaren har AMD lanserat Radeon RX 400-serien, där fokus uteslutande legat på lägre prisklasser i syfte att återta förlorade marknadsandelar. Bolaget har därmed lämnat fältet fritt åt Nvidia i prestandasegmentet till dess att grafikfamiljen Vega ser dagens ljus.

Enligt AMD:s officiellt produktplaner är Vega tänkt för lansering till början av 2017. Ihärdiga rykten har dock gjort gällande att planerna tidigarelagts till under hösten för att kontra Nvidias Geforce GTX 1070, GTX 1080 och Titan X, vilket späddes på av att AMD:s marknadsföringschef Chris Hook gav en förhandstitt på platsen där lanseringseventet är tänkt att hållas.

I en ny presentation till investerare framgår att det inte skett någon förändring och att tidigare plan står fast. På en av bilderna framgår det uttryckligen att Vega släpps under första halvan av 2017, vilket innebär ett brett lanseringsfönster på allt från januari till juni månad.

Grafikfamiljen Vega ska bestå av två grafikkretsar med bättre prestanda än Radeon RX 460, RX 470 och RX 480 som bygger kring arkitekturen Polaris. Åtminstone en av dessa ska utrustad med minnestekniken HBM2, som har potential att leverera uppemot 1 TB/s i minnesbandbredd – dubbelt upp från 512 GB/s i grafikkretsen Fiji som används i Radeon R9 Nano, R9 Fury, R9 Fury X och Pro Duo.