Efter att ha friats av Stockholms tingsrätt hösten 2015 vände Bredbandsbolagets lycka hos hovrätten, som slår fast att leverantören ska blockera The Pirate Bay. Internetleverantörens VD Jonas Jegerborn var snabb med att kritisera domen och nu får han uppbackning av moderbolaget Telenor.

I en officiell kommentar skriver Telenor att de förvånas av domen och gör gällande att svensk lagstiftning inte har stöd för den här typen av blockering. Vidare anser telekomjätten att domen går emot reglerna för hur EU-rätten ska tolkas när den avviker från nationell lagstiftning.

Föreläggandet som gäller i tre år anses även ineffektivt, då det enbart rör specifika webbplatser som definierats av domstolen och inte gått på rättighetshavares linje, som hade inneburit att internetleverantörerna själva har ett ansvar att söka upp och blockera innehåll på webben som bryter mot lagarna om upphovsrätt.

Tjänster för framförallt rörlig bild måste utvecklas och bli mer kundcentrerade och de film-och tv-tjänster som idag växer mest är de som istället för att se internet som ett hot utnyttjar digitaliseringens möjligheter.

Telenor anser inte heller att blockering av webbplatser är en garanti för att skapare ska få betalt. Istället uppmanas rättighetsinnehavare och branschföreträdare se möjligheterna med internet och bidra till att utveckla bättre tjänster för rörlig bild, exempelvis Netflix, HBO och Viaplay.