Under förra året inleddes initiativet Spridningskollen, där advokatbyrån Gothia Law företrädde en rad stora filmbolag för att kräva illegala fildelare på pengar. Detta skulle göras genom att skicka ut kravbrev till dessa personer, tillsammans med hot om rättsprocess för de som vägrade. Spridningskollen blev dock inte särskilt långlivat och lades ned mindre än två månader senare.

Nu skriver svenska Breakit att en ny sådan kampanj dras igång, men denna gång av danska advokatbyrån Njord Lawfirm. Byrån företräder en rad stora aktörer, bland annat Lars von Triers filmbolag Zentropa. Kampanjen går, precis som Spridningskollen, ut på att skicka kravbrev på mellan 2 000 och 3 000 kronor till illegala fildelare.

Vi vill bara skydda våra filmer och ge oss efter de som stjäl dem. Vi vill ge de som älskar våra filmer och betalar för dem bättre möjligheter. – Anders Kjærhauge, administrativ direktör på Zentropa

Njord Lawfirm har enligt Breakit sedan en lång tid tillbaka kartlagt misstänkta fildelare. De har också nyligen lämnat in en ansökan hos Patent- och Marknadsdomstolen om att få tillgång till ett stort antal IP-adresser och namn från både Telia, Bredbandsbolaget och Telenor.

Samma advokatbyrå har också tidigare lett liknande kampanjer i både Danmark och Finland samt nyligen även Norge, där ett stort antal kravbrev skickats ut. Nästa steg i processen är att få ut uppgifter för de svenska användare som misstänks vara skyldiga till fildelning och sedan skicka ut kravbrev till dessa. Vad som händer med dem som vägrar betala är i dagsläget okänt.