Apples inledande keynote-presentation drog igång veckans konferens WWDC, och det var en lång rad nyheter som företaget presenterade. Både ny hårdvara och nya versioner av Apples olika operativsystem presenterades.

Apple lanserade uppdaterade versioner av alla sina Macbook-modeller, inklusive en blygsam prestandaökning av den två år gamla Macbook Air som nu får en snabbare processor med klockfrekvens på 1,8 GHz.

Macbook och Macbook Pro fick mer kärlek, och utrustades med sjunde generationens Intel-processorer Kaby Lake samt fick snabbare grafikkretsar. Den inbyggda SSD-lagringen blir också betydligt snabbare än tidigare.

Även stationära Imac fick en uppdatering, inklusive en förhandsvisning av nya Imac Pro, en kraftigare variant av datorn riktad för mer krävande proffsanvändare. Imac Pro använder Intels Xeon-processorer med upp till arton kärnor samt upp till 128GB primärminne och upp till 4TB SSD-lagring. Som grafikkort används AMD Radeon Pro Vega 56 eller Pro Vega 64.

Mac OS High Sierra

Nästa version av operativsystemet Mac OS kallas High Sierra, och erbjuder bland annat Apples nya filsystem APFS samt en uppdaterad version av fotoappen Bilder. En ny och snabbare version av webbläsaren Safari finns också med, samt inbyggt stöd för videokodaren H.265 för mer effektiv videohantering.

En ny version av ramverket Metal erbjuder mer effektiv grafikprestanda, något som nu möjliggör stöd för Steam VR på Mac-plattformen. I samarbete med AMD visades en ny extern grafikdocka upp som ansluter via Thunderbolt 3. Denna kan utrustas med dubbla Radeon RX 580-kort och gör det möjligt även för Macbook-ägare att spela mer krävande spel med acceptabel prestanda.

Ny Ipad Pro

Apple visade också upp uppdaterade versioner av Ipad Pro i två storlekar. Förutom den tidigare skärmstorleken 12,9 tum lanserades också en helt ny storlek på 10,5 tum. Genom en förbättrad design med smalare kanter runt skärmen är dock den nya plattan ungefär lika stor fysiskt som den tidigare Ipad Pro 9,7 tum vilken den ersätter.

Operativsystemet IOS 11 bjuder också på flera nyheter riktade specifikt till Ipad, så som den nya appen Files som ger direkt åtkomst till filer, och stöd för dra-och-släpp av filer mellan appar. Ipad Pro får dessutom en docka med appar och en rad nya svepgester.

IOS 11 bjuder också på en nydesignad App Store, förbättrad version av röstassistenten Siri, ett nytt ramverk för maskinlärning, förbättrade karttjänster och stöd för betalsystemet Apple Pay direkt i appen Meddelanden.

Siri-högtalaren Homepod

Avslutningsvis passade Apple på att presentera en ny smart musikhögtalare för hemmabruk. Högtalaren är helt integrerad med musiktjänsten Apple Music, och har röstassistenten Siri inbyggd. Högtalaren heter Homepod och börjar säljas i december i Australien, Storbritannien och USA.

► Läs mer om Apples nyheter från WWDC på 99mac.