System

Med testversionerna av Windows 7 var det många som upplevde snabbare start- och avstängningstider. Våra tester pekar dock på motsatsen med fem sekunders snabbare uppstart med Vista. När det gäller avstängning är dock tiderna identiska.

Detta resultat kan ha flera möjliga förklaringar. Det går att misstänka att många som testade förhandsversionerna av Windows 7 jämförde mot en äldre installation av Vista, där en mängd installerade program och drivrutiner segar ned uppstarten. En annan möjlig förklaring är att drivrutinerna som används i testsystemet fortfarande är omogna och att det kommer att bli bättre när utvecklarna väl hinner anpassa mjukvaran för Windows 7.

Nätverksprestandan i Vista var vid lanseringen en ren katastrof. Service Pack 1 löste de flesta problem och Microsoft ser ut att ha jobbat vidare sedan dess, eftersom Windows 7 är bättre med ordentlig marginal. Vid kopiering till och från en dedikerad NAS handlar det om ett klart märkbart uppsving i överföringshastighet.

En av de mest omtalade förbättringarna i Windows 7 är hanteringen av multitasking, det vill säga när användaren utför flera saker samtidigt. För att testa detta spelar vi helt enkelt World in Conflict samtidigt som WinRAR komprimerar filer i bakgrunden. Där efterkontrollerar vi hur bildfrekvensen påverkas.

Åldrande Vista håller genomgående ett högre medelvärde än Windows 7, men återigen ser vi tecken på att nykomlingen lyckas hålla ett bättre flyt eftersom det lägsta värdet är högre. Detta ger en bättre spelupplevelse eftersom spelet blir mindre ryckigt.

Sist men inte minst är det dags att testa hur Windows 7 hanterar datorns minne. Vista kritiserades för att vara synnerligen minnestörstigt, men om detta är bra eller dåligt debatteras det fortfarande om. Vissa hävdar att minne är till för att användas, medan andra anser att operativsystemet ska hålla fingrarna borta.

I vilket fall som helst använder Windows 7 mindre minne. Precis efter uppstart utan några som helst applikationer laddade är det nya operativsystemet hela 250 MB snålare jämfört med föregångaren.