Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Intel tar betalt för att låsa upp HT, extra cacheminne

Permalänk
Medlem

jag tror att det här är ett sätt av intel att skapa hype, att man kan knäcka koderna har inget betydelse för intel, det är först att folk ska just tänka på att man kan knäcka koden om man köper cpun och får bättre prestanda vilket jag tvekar på.

Visa signatur

يارَبْ إذا أسَأت إلى الناس فَاعْطِني شجَاعَة الإعتذار وإذا أسَاء لي النَّاس فاعْطِنْي شجَاعَة العَفْوَ وَعَلّمنْي أنْ التسَامح هَو أكْبَر مَراتب القوّة وَأنّ حبّ الإنتقام هَو أولْ مَظاهِر الضعْف

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zotamedu:

Den skalan du pratar om har varit "godtycklig" väldigt länge. Företag sätter priser efter vad kunden är beredd att betala i första hand, inte hur mycket det kostar att tillverka. Tror du att ett par designjeans faktiskt kostar 1000 kr mer att tillverka? Nej, det är helt enkelt så att de kostar så mycket för att folk är beredda att betala så mycket. Det spelar ingen roll om designern har lagt ner år av arbete eller slängde ihop grejerna på en kafferast.

Jag vet, och det är sorgligt.

Skrivet av Zotamedu:

Som sagt, det har länge varit så att processorerna klarar av att arbeta snabbare än de faktiskt gör. Är det ocker att det enda som skiljer en Q9450 och en Q9550 är att den ena har en multipel på 8 och den andra en multipel på 8,5? Är det rätt att ta ut en bit över 1000 kr extra bara för det?

Det beror på ifall den på 8 har blivit nedsatt till det värdet på grund av att den har problem att köra snabbare eller ifall de har dumpat den dit då efterfrågan på billigare processorer är för hög. Som konsument så kan vi pressa och testa processorerna mycket noggrannare än de kan, samt att vi inte behöver oroa oss för att ett dåligt rykte ifall processorn går sönder eller börjar krångla. Därför har det alltid varit lätt att hitta exemplar som klarar mer än de är specifierade för. Men att dölja en produkt bakom ett skynke för att slippa sänka priset på övriga, det är fel. I nyhets-fallet så är det inte ens ett skynke.

Permalänk
Medlem

betyder att de har minst 450 kr marignal på varje processor av denna typ. , om de kan sälja med vinst utan att folk låser upp dem dvs.

Visa signatur

| HAF932 | Ryzen 3700X @ 4,3 GHz | Gigabyte X570 Aorus Ultra | 32 GB G.Skill @ 3600 MHz | RTX 2070 @ 2 GHz | O2 + ODAC | MP600 1TB + 2x 2TB RAID 1 + 2x 2TB RAID 1 | Win10 Pro 64-bit |

Permalänk

Så typiskt Intel.

Visa signatur

Apple Mac Mini

Permalänk
Medlem
Skrivet av ARICE:

jag tror att det här är ett sätt av intel att skapa hype, att man kan knäcka koderna har inget betydelse för intel, det är först att folk ska just tänka på att man kan knäcka koden om man köper cpun och får bättre prestanda vilket jag tvekar på.

Hype blev det med alla inlägg här iallafall

Visa signatur

AMD_PERAs Dator Galleri
Jag har försöker att hitta bra delar billigt: AMD, ASUS, MSI, Fractal Design, Corsair, Zalman, Noctua, Kingston, Seasonic, WesternDigital, Sapphire mfl.
Skitbra -sa Bill, Brakskit -sa Bull...
Det blir nog bra när det blir färdigt...Nu slipper jag intel, när RYZEN har kommit...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Knashatt:

Detta är ju ändå en väldig dålig jämförelse!!!!

Att du inte får 100 Mbitt dygner runt, varje minut, varje sekund har ju inte med vad du betalar för utan för att det är så tekniken fungerar inom internet.

Det har med vad du betalar. Betalar du tillräckligt så är det inga som helst problem att se till att din del av uppkopplingen alltid klarar det den ska. Men ja, det var ett dåligt exempel det håller jag helt klart med om.

Skrivet av Knashatt:

Visst, dom kan sälja till en större marknad. Men varför då sonika inte sänka priset på den "dyrare" versionen så kan alla segment köpa CPU:n billigare.

För att de förlorar pengar på det...

Den enda skillnaden mot idag är att du får en möjlighet att uppgradera. Det är den enda skillnaden. Det finns ingen som helst anledning att känna sig mer lurad av det här än vad som redan pågår idag. Om något så blir man mindre lurad eftersom man är medveten om dess potential när du köper den. Köper du något idag så vet du inte vad du får.

Den processor du fick för 2000 kr kan vara helt identisk med en som kostar 10000 bara det att den är spärrad. Du är inte lurad bara för att du inte kan utnyttja all dess potential och det eftersom värdet i processorn inte sitter i produktionskostnaden.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bigsweede:

Och när det är dags att uppgradera finns det redan ännu bättre hw att stoppa i burken...
Eller vill Intel sakta ner hårdvarukaruselllen ?

Absolut. Men det är inte direkt så att någon tvingar dig att uppgradera. Valet är ditt.

Intel vill säkerligen inte sakta ner hårdvarukarusellen men det kan de kontrollera genom att göra uppgraderingen lagom dyr så att folk inte struntar helt i att köpa nya system. Sen, åtminstone i detta fall, så är ju uppgraderingen för de flesta rätt försumbar.

Och att få extra pengar för något som de redan levererat är ju givetvis positivt. Så de kan nog leva med att den maskinen ev. inte behöver bytas ut lika snabbt.

Permalänk
Medlem

Tycker att systemet påminner om en historia som en berättade för mig.

När ramminnen var riktigt dyra och 128 mb ram brukar företag köpa stordatorer med mycket mindre minne för att spara pengar. Efter ett tag behövde vissa stordatorer uppgraderas, och oftast behövde ram-minnet uppgraderas. En stordator-återförsäljare gjorde så att när kunden ringer om uppgradering av ram-minnet, då tar de en avgift på 5 eller 6 sexsiffrigt summa för att dels betala själva ram-minnet och dels för att skicka en tekniker för att kunna installera det. När teknikern kom öppnade han bara upp chassit till stordatorn, skruvade på en skruv och stängde igen chassit. Det visade sig att återförsäljaren valde att skicka med stordatorer fullproppade med ram-minnen, oavsett hur mycket eller lite ram-minnen man har beställt. När kund beställer uppgradering, aktiverar bara teknikern de oanvända ram-minnena med en vanlig skruvmejsel. Anledningen att man gjorde på detta vis var för att det var en ekonom på företaget som hade, på något sätt, räknat ut att det var billigare att lagra ram-minnen i kunders stordatorer än att ha ett eget lager. Smart kan man tycka, men detta gjorde att kunderna blev rent ut sagt förbannade och vissa gjorde ram-uppgraderingen på egen hand.

Nu vet jag inte om denna historia är bara en myt eller en verklig händelse. Det är upp till er att bedöma.

Permalänk
Hedersmedlem

Antifeatures Talk :: Copyrighteous - ett sevärt föredrag på temat.

Jag ser inte riktigt varför detta ämne verkade vara så upprörande för så många. Vid lite eftertanke så ser man snabbt att liknande affärsmetoder används överallt, framför allt i branschen för proprietär mjukvara. 6 olika versioner av Windows 7? Hur motiverar de Starter, Home Basic, Home Premium, Professional och Enterprise när de har Ultimate? Är inte det exakt samma sak som Intel säger att de ska göra med dessa processormodeller (och som otaliga företag tidigare också utövat: IBM, Adobe, Apple...)? Köp en billig version, med möjlighet att köpa en uppgradering till en bättre version som redan finns tillgänglig, men är bortsegmenterad. Tycker de som är upprörda att det är annorlunda när det gäller hårdvara?

Det är dock en dum och antiproduktiv affärsmodell som jag inte stöder. Ytterligare en stor anledning till att vara anhängare av öppen källkod, som i praktiken omöjliggör liknande begränsningar.

Visa signatur

Nu med kortare användarnamn, men fortfarande bedövande långa inlägg.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Weeblie:

Eller inte...

Tror du att AMD har färre kunder idag eftersom många av deras tri-cores egentligen är fullt fungerande quad-cores?

Det är en annan sak.

Permalänk
Avstängd

tycker 450 kr är ett ockerpris för 1 MB extra cache och HT, cachet kanske förbättrar prestandan med ca 10% men om man samtidigt använder HT så blir det +-0.

tycker det hela är idiotiskt.

Visa signatur

dator: amd phenom 965 C3 3616mhz. gigabyte 5850 @ 826MHZ. 4 GB xms3 ram 9-7-7-20. Gigabyte GA-790XTA-UD4. corsair TX 650W 80+. benq 2222hdl. logitech s220 speakers. 640GB Western Digital Caviar Blue SATA II. logitech. Logitech Deluxe 250 Keyboard Svart OEM.
os: genuine windows 7 ULTIMATE 64 bit + alla viktiga updateringar
Mobil: htc desire HD + telia max 25

Permalänk
Medlem

Borde inte detta programmet gå att hacka, så att man kan uppgradera processorn gratis?:P

Visa signatur

Intel I7 2600K, 4gb ddr3, gtx 560ti + geforce 9800gt physx. Ocz modxtream 700w nätagg

Permalänk
Medlem
Skrivet av Don_Tomaso:

Jag har både röstat rätt och jätterött.

Jag har inte missat att Intel är ett vinstdrivande företag, men detta är något jag ogillar skarpt. Ifall man bortser från att kapitalismen troligtvis kommer att försöka driva miljön i botten (pga överkonsumption) så är det enligt mig en vidrig idiologi. Personlig vinning är underordnat allmänhetens bästa.

puffes: Nej, jag skulle känna mig lika lurad. Det är för mig oförståbart (i brist på bättre ord) att någon kan begränsa användandet av en produkt på något icke-konkret. Arbetet som gjorts är densamma för båda processorerna, då borde de också kosta lika.

Kapitalismen är ju den vidriga ideologin som faktiskt gett oss den välfärd vi åtnjuter och ser som självklar, vi ser ju vilken välfärd och rikedom som flödar i socialiststaterna. Sen är det ju så att kapitalismen är den aggregerade viljan av massorna, och om massorna inte anser det värt att bevara miljön, ja då får dem i slutändan vad dem förtjänar, på gott och ont.

On Topic dock. Arbetet är visserligen detsamma för båda processorerna, men för att kunna driva ett företag framgångsrikt (det är ju som bekant ingen välgörenhet vi talar om) så måste man även se till att maximera vinsten. Om du anser att deras produkter inte passar eller att de är omoraliska, rösta med plånboken, välj en annan tillverkare, eller tillverka din egen. Detta är något som alla kan göra i fria länder.

Permalänk
Skrivet av Devrer:

Borde inte detta programmet gå att hacka, så att man kan uppgradera processorn gratis?:P

Troligtvis. Eftersom Intel själva kan göra det så måste det gå att hacka.

Visa signatur

Dator 1: Intel core i7 3930K @ 4,7Ghz, Asus P9X79 Deluxe. Crucial Ballistix Tactical Tracer DDR3 (32GB),Crossfire 2x MSI Radeon 7970 OC Edition 3GB, Tagan 800W NA, SanDisk 120GB systemdisk, EK 360 kit + 120mm extraradiator.
Dator 2: AMD FX 8350, Gigabyte 990FXA UD3, Crucial ballistix DDR3, Nvidia GTX 480, Corsair 650W, 2x OCZ Agility, Thermaltake bigwater 760 vattenkylning.

Permalänk

Inget jag personligen skulle få för mig att betala för, men det kommer säkerligen att tilltala en viss kundkrets. Allt går att sälja, och Intel är ju trots allt ett vinstdrivande företag. Det är ju heller inget man blir påtvingad, utan ett val man får göra. Så länge det hålls på rimlig nivå tycker jag inte att det är ett problem, och det finns som sagt säkerligen dom som kommer att uppskatta möjligheten.

Visa signatur

Asus Sabertooth X58 | Intel Core i7 950 | Prolimatech Super Mega | Corsair XMS3 Vengeance 12GB | Asus GeForce GTX 970 Strix DCII | Samsung 830 256GB | Samsung F3 500GB | Corsair AX 1200W | Corsair 800D | Scythe Kaze Master Pro | Windows 10 | Ducky Shine Mech Brown | Logitech G502 Proteus Spectrum | Acer Predator XB241H | Samsung Galaxy S6 Edge 64GB
"Carai an Caldazar! Carai an Ellisande! Al Ellisande!"

Permalänk
Medlem

Klockfrekvens 2,80 MHz 2,80 GHz 2,93 GHz

Schysst uppgradering där från 2.8Mhz till Ghz

Visa signatur

Intel Q6600 g0 @ 3.2Ghz/ MSI P35 NEO2-FR/ Sparkle GTX 460 1gb/ 2x2048 Corsair XMS2 6400 / Scythe Ninja PLUS Rev. B/ Antec Sonata III

Permalänk
Medlem

Don_Tomaso:

Sluta hänga upp dig på någon märklig teori kring självkostnadspris. Du har ju plockat vissa specifika delar ur nationalekonomisk teori. Det fungerar inte så! Du menar att produkt X ska kosta i butik exakt vad denna kostar att producera. Bara där förenklar du så mycket så man blir spyfärdig. Men om vi ser det så enkelt som att det kostar 100kr att producera någonting. Då vill du att den ska kosta 100kr i butik. Med detta sätt hamnar vi i två situationer.

Situation A: Att Intel i det här fallet måste veta exakt hur många processorer som skall produceras för att kunna prissätta någonting. Annars kan ingenting produceras eller få ett pris.

Situation B: Intel producerar en processor, säljs den så produceras en till. Detta leder till att den första processorn ska bära alla kostnader för forskning, utveckling och investeringar i fabriker som klarar av att bygga den här typen av processorer. Priset blir några miljarder. Den eventuella andra processorn kommer att kosta lite el och material. Ungefär 0,0000000000000000000000000000000000001% av vad den första processorn kostade. Dock är det exakt samma produkt. Tror du att någon skulle köpa den första?

Förstår du problemet med den värld du vill ha?

Visa signatur

//Bacon

Permalänk
Medlem

Dom tar ju fan allt ifrån konsumenten med Sandy bridge! Ingen OC, låsa upp mer L3 och HT? Detta är fan tragiskt gjort av intel!

Visa signatur

13700k-32gb 3200mhz-RTX3080

Permalänk
Medlem

förstår inte varför alla blir så till sig. Är väl endå bra att kunna köpa en billigare cpu när man inte har råd med den med HT för att sedan kunna uppgradera när man fått mer kosing.

Visa signatur

Meshilicious, Amd 7950X3D, Asus X670E-I ,96 GB DDR5 6000,RTX4090 FE, Crucial 4TB Pcie5 m.2 / Corsiar Pcie4 4TB, Samsung 57" G9

Permalänk
Medlem
Visa signatur

"Maybe one day you will learn that your way, is not the only way"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Minwebb:

Tycker att systemet påminner om en historia som en berättade för mig.

När ramminnen var riktigt dyra och 128 mb ram brukar företag köpa stordatorer med mycket mindre minne för att spara pengar. Efter ett tag behövde vissa stordatorer uppgraderas, och oftast behövde ram-minnet uppgraderas. En stordator-återförsäljare gjorde så att när kunden ringer om uppgradering av ram-minnet, då tar de en avgift på 5 eller 6 sexsiffrigt summa för att dels betala själva ram-minnet och dels för att skicka en tekniker för att kunna installera det. När teknikern kom öppnade han bara upp chassit till stordatorn, skruvade på en skruv och stängde igen chassit. Det visade sig att återförsäljaren valde att skicka med stordatorer fullproppade med ram-minnen, oavsett hur mycket eller lite ram-minnen man har beställt. När kund beställer uppgradering, aktiverar bara teknikern de oanvända ram-minnena med en vanlig skruvmejsel. Anledningen att man gjorde på detta vis var för att det var en ekonom på företaget som hade, på något sätt, räknat ut att det var billigare att lagra ram-minnen i kunders stordatorer än att ha ett eget lager. Smart kan man tycka, men detta gjorde att kunderna blev rent ut sagt förbannade och vissa gjorde ram-uppgraderingen på egen hand.

Nu vet jag inte om denna historia är bara en myt eller en verklig händelse. Det är upp till er att bedöma.

Inte helt omöjligt, finns mycket it prylar som säljs med diverse hårdvarulås. Just något liknade som din historia har jag aldrig hört, men jag tvivlar inte på det direkt. På jobbet så har en kund en enorm kopiator som även har funktioner som skanna till fil och skanna till epost, men de sistnämda är hårdvarulåsta. Så vill man komma åt dessa funktioner så måste man köpa till en USB sticka som man sätter in i kopiatorn som låser upp dessa funktioner. Även vissa äldre system finns det lås som man monterar på parallellporten för att låsa upp delar av program eller komma åt funktioner på hårdvaran.

Permalänk
Skrivet av Tempel:

Mer administration än vad det är värt för företag. Det är ju lite mer kosntad för företag än bara priset på upplåsningen.

(Ursäkta fördröjningen)

Det är väl lika mycket arbete för företaget om de måste fixa en helt ny uppsättning processorer åt de som behöver? Eller egentligen långt mycket mer arbete, eftersom de även måste installera ny hårdvara.

Visa signatur

Asus P8P78 Deluxe / 2500K@4,6 / 16GB / GTX970 / 500GB SSD / 8TB / 750W / Creative X-fi [<- Semipassiv]
Senn HD280 / BenQ BL3200PT / MBA 13" -11 / S7E

Permalänk
Medlem

Jag ser inget underligt med det här. Kunden köper en plattform och sedan väljer de hur långt de vill nyttja den.

Permalänk
Medlem

Tycker detta är en bra lösning.

Isf att handla en helt ny CPU så kan du göra uppgraderingen både billigare och enklare än att handla en ny.

Det är ju precis detta hårdvaruleverantörena alltid har gjort, begränsa några och sälja dem billigare samt låta några betala mer och få "allt" som hårdvaran kan ge.

Visa signatur

42? Seven and a half million years and all you can come up with is 42?!
► FD Define R2 | Win10Pro | i7-3770K | Hyper212+ SP120PWM | P8P67 PRO | CML8GX3M2A1600C9 | 1080 Ti | AX750 | Asus VG27WQ | Eizo S2100 | HP Z24n |► OnePlus 6 |

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av echo:

Jag hänger inte riktigt med på vad du menar?

Permalänk

Detta är ju nära på kriminellt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bacon:

Don_Tomaso:

Sluta hänga upp dig på någon märklig teori kring självkostnadspris. Du har ju plockat vissa specifika delar ur nationalekonomisk teori. Det fungerar inte så! Du menar att produkt X ska kosta i butik exakt vad denna kostar att producera. Bara där förenklar du så mycket så man blir spyfärdig. Men om vi ser det så enkelt som att det kostar 100kr att producera någonting. Då vill du att den ska kosta 100kr i butik. Med detta sätt hamnar vi i två situationer.

Situation A: Att Intel i det här fallet måste veta exakt hur många processorer som skall produceras för att kunna prissätta någonting. Annars kan ingenting produceras eller få ett pris.

Situation B: Intel producerar en processor, säljs den så produceras en till. Detta leder till att den första processorn ska bära alla kostnader för forskning, utveckling och investeringar i fabriker som klarar av att bygga den här typen av processorer. Priset blir några miljarder. Den eventuella andra processorn kommer att kosta lite el och material. Ungefär 0,0000000000000000000000000000000000001% av vad den första processorn kostade. Dock är det exakt samma produkt. Tror du att någon skulle köpa den första?

Förstår du problemet med den värld du vill ha?

Måste du övertolka? :s

Min mening kortfattad: Priset på en vara bör relatera till produktionskostnaden betydligt mer än priset som folk är villiga att betala. Bara för att folk är villiga att betala 10x produktionskostnaden så betyder inte det att det är en vettig prissättning.

Jag vill också lägga ord i munnen på folk: <sarkasm>Du tycker ju att popcorn på biografer är prisvärda!</sarkasm>

Och: Vad är felet med självkostnadspris? Finns det verkligen så lite god vilja i världen?

Permalänk
Medlem

Kommer ju inte ta lång tid innan nån knäcker denna funktion, å släpper ett gratis program som låser upp.

Visa signatur

|ASUS Z170-A||6700K@4.6Ghz||Corsair H50 Scythe GT 1450RPM PnP||16GB Crucial DDR4 2133Mhz@2800Mhz||MSI RTX 3070||Crucial P3 2TB||Corsair HX 1050W||Fractal Design - Define R2 Black Pearl|Citera för svar
Fotoblogg: PlanetStockholm

Permalänk
Medlem

Oavsett, problemet är inte hur Intel gör, eftersom de får göra vad de vill med sina egna processorer så länge folk vill köpa dem. Problemet är att konkurrensen är för dålig just nu, vilket ger Intel möjlighet att göra just såna här saker.

Felet är inte Intel i sig, utan att deras konkurrenter(konkurrent) är för dåliga på att konkurrera.

Enda sättet att på lite sikt råda bot på situationen är att från och med nu till varje pris välja AMD före Intel, och råda alla andra att göra samma sak, för att på så sätt balansera den (o)fria marknaden lite bättre.

Såna här nyheter gör mig riktigt sugen på Bulldozer, synd att det är så länge kvar tills den kommer

Visa signatur

|| R9 7950X MSI PRO X670-P WIFI 32GB-DDR5-6400c32 MSI RTX4080 Ventus 3X OC || CORE i9 12900KF MSI Z690 Tomahawk WIFI DDR4 32GB-3600c16 Gear1 TUF RTX3080 OC V2 || R7 5800X3D X570S CH8 Extreme 32GB-3800c18 Gigabyte RTX3080 GAMING OC || R9 5900X(B2) B550-F 32GB-3800c18 EVGA RTX3070 FTW Ultra || R9 3900X X470-Prime Pro 32GB-3200c16 MSI RTX2070 Super ||

Permalänk
Medlem

Varför tycker alla att detta är värre än att släppa två olika modeller?