Inlägg

Inlägg som Pontus54 har skrivit i forumet
Av Pontus54
Skrivet av jnsson:

Enligt ett inlägg på SweDroid forumet är svaret nej. Iallafall för den personen

Skrivet av backspaze:

Om du öppnar BankID-appen utan internetåtkomst kommer det fram ett meddelande om att du måste vara ansluten till internet. Testa t ex att aktivera flygplansläge för ett exempel på hur det kan se ut - det går inte att göra något i appen utan någon typ av nätåtkomst. Dessutom när man klickar på ID-kort i appen så måste man autentisera sig precis som när man loggar in på någon internetbank.

Va synd, för mig är vitsen med digitalt ID-kort att kunna lämna det fysiska hemma. Jag har ful-anslutning, Halebop kontantkort utan surf. Visst finns det Wi-Fi, men inte alltid.

Av Pontus54

Om man för tillfället saknar Internetanslutning fungerar det Digitala ID-kortet ändå?

Av Pontus54
Skrivet av FatherOfThree:

Från Wikipedia:

"Unlike previous standards, the USB 3.0 standard does not directly specify a maximum cable length, requiring only that all cables meet an electrical specification: for copper cabling with AWG 26 wires, the maximum practical length is 1.3 meters (4.3 ft).[10]"

https://en.wikipedia.org/wiki/USB_3.0

EDIT:
Flera bud, även detta från Wikipedia:
(Under rubriken Cabling)

"The USB 3.0 standard does not directly specify a maximum cable length, requiring only that all cables meet an electrical specification: for copper cabling with AWG 26 wires the maximum practical length is 3 meters (9.8 ft).[89]"

https://en.wikipedia.org/wiki/USB#USB_3.0

Så har den kabel jag är intresserad av, USB-A 3.0 till USB-B 3.0, AWG 26 wires?

Av Pontus54

@xxargs:

Tack för god redogörelse. Ska hålla ögonen öppna.

Av Pontus54
Skrivet av Laggzor:

det där är väl hälsovärde? inte relaterat till temp, bör stå under vad det är den reagerar på i nån lista?

Du har nog rätt, lurades av att varningen står så nära °C angivelsen plus att den var lägre än de övriga.

Här är en ny skärmdump där det verkar som Reallocated Sectors Count är det som ger utslag. Hur allvarligt är det?

Av Pontus54

Hur kan en hårddisk bli för kall?

För varm kan jag förstå, men för kall?

Temperaturen i min lägenhet är 24-25 grader. I mitt nyinstallerade hårddiskkabinett har jag än så länge två HDD. En av dessa flaggas det för i CrystalDiskInfo.

Vad beror det på och bör jag vara orolig?

Av Pontus54
Skrivet av perost:

Upp till 3 meter borde inte vara något problem, men längre än så kan vara problematiskt.

Ähum, följdfråga.

Verkar vara stort prisspann på dessa kablar. Tänkte mig en 3 meters. Rekommenderat fabrikat / Butik?

Av Pontus54
Skrivet av perost:

Upp till 3 meter borde inte vara något problem, men längre än så kan vara problematiskt.

Tack för det, behöver knappast längre än 3 meter.

Av Pontus54

Rekommenderad / Maximal längd på USB-kabel till hårddiskkabinett?

Jag har köpt en RaidSonic ICY BOX IB-3810U3.

USB-kabeln som följde med (0.5 meter) är lite för kort för mitt datormöblemang. Hur lång kabel kan/vågar jag använda? Tror att det är den här typen som är aktuell:

USB-B 3.0 kabel

Av Pontus54
Skrivet av kusk0r:

Det ser inte rätt ut. Du har markerat två ground pinnar från pc speakern.
Pinnarna du ska sammankoppla är markerade med PWRSW. Enligt manualen sida 29 är det de markerade pinnar under svarta blocket du ska sammankoppla (markerade med röda linjer och en blå cirkel). Det går bra att sammankoppla motsvarande pinnar på moderkortet eller trycka ner igen det vita blocket och sammankoppla pinnarna jag har markerat.
https://cdn-06.minfil.org/z6v7B5c9be/c8a8d504-1507069975/Skruvmejsel.jpg

DET FUNGERADE!
DET FUNGERADE!
DET FUNGERADE!
DET FUNGERADE!

Jag kunde inte tro mina ögon när datorn drog igång. Den tror att det det är den 1 januari 2005 men vad gör det. Tror att mitt byte av batteri fick den att förlora BIOS-inställningar för jag var tvungen att gå in i BIOS och välja Boot-HD.

Varmt tack till alla som haft tålamod och hjälpt mig.

Av Pontus54

OK, jag tänkte testa skruvmejsel-tricket. På den här bilden har jag dragit ut det block (vet inte vad det kallas men tror att det är något ASUS-påhitt) en bit för att blotta pinnarna.

Sen har jag markerat med rött de två pinnar jag antar att ni menar att jag ska låta en skruvmejsel röra vid samtidigt.

Pinnar

Några annat att tänka på?

Av Pontus54
Skrivet av mrqaffe:

Du måste dra om elkablarna om du byter nätdel, det finns ingen standard för hur modulära kablar kopplas och du kommer att förstöra datorn om du återanvänder kablaget från en annan nätdel.

I så fall faller det modulära kravet.

Ny Inet-lista

Vad rekommenderar ni om jag bara ska använda datorn under någon månad medan jag räddar vad som räddas kan.

Av Pontus54
Skrivet av Niivpzi:

@Pontus54: Nytt agg innan du provar annat oavsett.
Edit:
http://www.jonnyguru.com/forums/showthread.php?t=10050
verkar va liknande fel på X 600.

Hm, om jag köper ny nätdel, vad rekommenderar ni då. Det måste vara modulärt så att jag inte behöver dra alla sladdar på nytt till moderkortet. Att sätta in rätt i den nya nätdelen är tillräckligt komplicerat för mig. Däremot behöver det inte vara passivt.

Om jag får igång datorn igen kommer jag bara att använda nådatiden till att göra ett snyggt avslut. När det är klart kommer jag nog att pensionera den för gott och plocka ut de delar som eventuellt kan vara till användning. Därför vill jag nog inte lägga ner för mycket pengar på en ny nätdel.

Inet-lista

Av Pontus54
Skrivet av Korkskruv:

Vilket nätaggregat har du?

SEASONIC X-460 460W MODULAR FANLESS.

Av Pontus54
Skrivet av Paddanx:

För referens, BIOS behöver än idag 2017 och troligen 50 år senare så länge den är basserad på samma grund, ett backup batteri för både klocka och CMOS inställningar. BIOSet lagras i Flashminne, men inställningarna du gör lagras i flyktigt minne, så du enkelt ska kunna tömma dem genom att ta ut tex batteriet/clear CMOS med jumper.

Okej.

Låt oss lite enkelt och snabbt gå igenom hur en dator "startar", så du förstår varför många misstänker nätaggregatet (och egentligen borde misstänka moderkortet).

Först slår du på nätaggregatet på baksidan (eller sätter in strömkabeln), och den levererar då en nivå som heter 5VSB, 5 Volt Stand-By. Detta är en separat strömkälla som kan driva enkla USB saker, och används för att starta själva systemet. Det är även denna som kopplas till din gröna diod.

När du trycker på strömknappen så "kortsluter" du ett självhållande relä på denna 5VSB lina på moderkortet. Detta relä tar då en speciell kabel från PSUn som heter PS_ON# och kortsluter den mot jord, och håller den där vilket drar igång resten av nätagregatet. Detta är den gröna kabeln som går in i 24/20-pins kontakten från nätaggregatet och moderkortet. Så länge som moderkortet håller denna mot jord (COM), så är datorn "igång".
http://www.smpspowersupply.com/connector_atx_pinout.GIF

Det är här du verkar få problem, för något hindrar detta ovan att ske. Det kan vara moderkortets relä som gett upp (det är trots allt gammalt moderkort), och det kan vara nätaggregatet.

Vad du kan göra, som dock kräver "ingrepp" i datorn, är att stänga av nätaggregatet ström bak-till. Sen dra ut den 24-pin kontakten ur moderkortet och manuellt kortsluta grön mot valfri svart kontakt. Ett gem, kabel, eller liknande fungerar, bara det får bra kontakt. Finns COM på båda sidorna om den gröna, i samma rad, och spelar ingen roll vilken svart du kopplar mot. Det du gör är exakt samma sak moderkortet normalt gör med sitt relä. Låt 24-pin kontakten vara utanför moderkortet för nu.

Sen startar du nätaggregatet bak-till bara en kort stund, för att se om något sker eller inte. Antingen kommer aggregatet starta, och då vet du att felet ligger i moderkortet, eller så sker inget (det startar inte), och oddsen är större att aggregatet har gjort sitt och behöver bytas. När du stängt av agget igen så kan du dra ut kopplingen mellan grön och svart på 24-pin kontakten.

Hoppas detta hjälper dig i felsökningen.

Du ska ha varmt tack för att du lägger ned så mycket tid på att förklara det här för mig men det är pärlor för svinen är jag rädd.

Av Pontus54
Skrivet av Ykalon:

@Pontus54: Är ganska lätt. ta bara bort Power SW kontakten från moderkortet och kortslut stiften genom att placera en skruvmejsel mellan dem. Ingenting kan gå sönder om du provar. Och startar datorn så vet du vilket felet var

OK, ska bara skriva mitt testamente med dig som förmånstagare först.

Av Pontus54
Skrivet av Chrisj:

Hade rekommenderat att sluta startkretsen med en skruvmejsel annars. Du kommer inte förstöra något och då vet du direkt om det är startknappen eller något annat, värre, som strular.

Men det är något ni kan göra i sömnen medan jag inte kan även om mitt liv hängde på det.

Av Pontus54
Skrivet av Ykalon:

Det kan tänkas att kontakterna på sladden som går från ström-knappen på chassit till moderkortets 2 stift har lossnat. Om datorn alltid har varit på innan så märker du inte det förrän du stänger av datorn helt. De 2 stiften är bara av betydelse just när du ska starta/stänga av datorn.http://img.tomshardware.com/uk/2002/09/18/building_your_own_pc/panel_leitungen.jpg

Bra tänkt. Har kollat motsvarande stift på mitt moderkort och tyvärr verkar de sitta som de ska. Jag har ställt en fråga på ett Corsair-forum om hur man enklast kommer åt undersidan av power-knappen, helst utan att plocka isär hela datorn. Får se om jag får något bra tips där.

Av Pontus54
Skrivet av DachmanX:


Har du ens kollat om startknappen sitter på rätt "pinnar" på moderkortet?

Men jag har ju haft den här datorn sen 2011. De byter väl inte pinnar för att jag låter datorn vila i ett dygn?

Kolla vilka "pinnar" som är är för start och "dutta" något i metall mellan dem, skruvmejsel som exempel. Hoppar datorn igång så var det fel på startknappen.

Det där är lite väl avancerat för mig.

Tror inte batteriet spelar någon större roll då den enbart ska hålla uppe tiden i datorn (förr var det även BIOS inställningar men det är flyttat till en minneskrets), datorn borde hoppa igång ändå men om du misstänker batteriet så testa byta det med för säkerhetsskull.

Jag har redan bytt BIOS-batteriet. Tyckte jag var så smart innan jag kom på att det bara har betydelse om datorn startar och når fram till POST. Jag nämnde detta bara för att det liknade detta stopp i det att datorn inte kom igång efter en kallstart.

Testa med ett annat nätagg om du har ett, annars så misstänker jag att moderkortet har dragit sin sista vers vid detta lagret om inte ens BIOS eller POST kommer upp.

Har inget annat nätaggregat. Kan det verkligen vara aggregatet om strömmen når fram till den gröna dioden på moderkortet.

Jag har bara så svårt att förstå varför moderkortet skulle lägga av efter en normal avstängning och ett dygns vila.

Av Pontus54
Skrivet av Homer_S1:

Prov att dra ur sladden till nätaggregatet o ställ brytaren på NOLL.
Trck där efter powerknappen på chassit ett par gånger till den gröna lysdioden på moderkortet slocknat.

I med sladden till nätagget igen o på med strömbrytaren -> poweknappen på chassit.

startar/startar inte, något livstecken alls ?

/Homer_S

Ingen skillnad från tidigare.

Jag gjorde som du sa fast jag inte riktigt förstod meningen med:

"Trck där efter powerknappen på chassit ett par gånger till den gröna lysdioden på moderkortet slocknat."

Vad gör det för skillnad att trycka på powerknappen i det här läget?