Inlägg

Inlägg som Warpony har skrivit i forumet
Av Warpony

Testat med minnena på olika platser, resettat bios (både via jumper och ta ut batteriet) men ingenting.

rmd: Ja, så direkt det kan bli. Som sagt startar absolut ingenting, inga dioder på moderkortet ingenting. Fläkten i nätagget går 2-3 varv (Dvs, den varvar inte ens upp).

Jag ville bara veta om/hur man kan utesluta processorn, för isåfall behöver jag ju inte skicka med den tillbaka utan bara moderkortet.

Köpte som sagt grejerna för 2 månader, så får ju verkligen hoppas garantin håller, men annars hör jag av mig

Av Warpony

Ja, dragit ur mus, tangentbord, nätverkskabel, skärm och headset.

Ska testa resetta BIOS, men med tanke på att moderkortet inte verkar få ström undrar jag om det är BIOS-fel. Men ska absolut testa.

Ska även testa minnena.

Av Warpony

Pompa: Det agget jag testade att byta till är helt nytt. Och nej, jag vet inte att nått av aggen är trasiga. Pinsamt nog har jag inget gem eller liknande hemma så kan inte försöka tjuvkoppla aggen.

Det agget som satt i datorn när den dog kör dock inte igång sin fläkt när man försöker sätta igång. Det klickar istället till och sen är allt fortsatt dött.

Wille: Hm, ja, jag körde nog båda HD:s i SATA 3,0 portarna och DVD:n i en 2,0 port (De som riskerar att bli deffekta efter ett tag).

Av Warpony

Dator död, vilken komponent är trasig?

I dag dog datorn jag byggde ihop för 2 månader och som fungerat fullständigt felfritt fram till nu. Specsen ser ni i Signaturen.

Jag satt och spelade när det plötsligt var som att rycka ur strömsladden. Ingen bluescreen, inga varningar, ingenting.

Har överclockat (som synes i signaturen) men knappt höjt stockvolt och tempsen aldrig över 60 grader. Därav verkar det osannolikt att nått skulle brunnit.

Så, jag började felsöka. Testade ett annat nätagg, ingenting.

Datorn bara precis startar upp, dvs fläktarna går igång 1 millisekund, kör cirka 1-2 varv innan de slutar. Samma med nätaggsfläkten.

Så jag tog ur komponent för komponent. Ingenting.

I slutändan hade jag tagit/kopplat ur allt (dvd, HD:s, grafikkort, fläktar, chassi-usb-kopplingar, till och med småsladdarna till chassits powerknapp, LED osv.). Tog sen även ut RAM-minnena, men ingenting.

Så, uteslutningsmetoden (förutsatt att jag inte har 2 brända nätagg) är att antingen processorn eller moderkortet gått åt helvete, hur nu det kunnat gå till.

Min fråga är, förutom om någon har en teori, om det finns något sätt att UTAN en andra dator ta reda på om det är just processorn eller moderkortet?

Köpt allting på Inet men eftersom jag satte ihop det själv har jag ingen garanti på hela datorn, bara separata delar. Så att ta reda på exakt vilken komponent det är som gått åt helvete skulle hjälpa.

Hoppas jag givit tillräcklig info

Av Warpony

Modell - 2600K
Batch samt stepping - Vet ej.
Klockfrekvens CPU - 4500MHz
DRAM frequency - 1600MHz
CPU multipel - 45
BCLK - 100
CPU voltage - 1,24 i Bios. CPU-Z rapporterar något högre vid full load, ~1,27
CPU PLL voltage - Auto
DRAM bus voltage - Auto
Hyperthreading On/Off - On
Temperatur vid belastning - 62c
Stabilitetstest (Program, tid) - Prime95 1h
Kylning - Noctua NH-D14
Övriga komponenter - Se signatur.
24/7 Ja/Nej - Ursäkta en nybörjarfråga, men med "24/7" antar jag menas en klock man kör på som standard? Eller är det något extremt test att ha datorn igång 24/7?

Började pilla först igår. Var lite strul med att få den att inte klocka ner sig till 3,8-3,9 så fort Prime95 drog igrån men det löste sig med inställningar på Turbospänningen.

Kan kanske gå ner i VCORE, startade på 1,25 och gick ner till 1,24 utan problem men kände inget direkt behov att gå lägre då tempsen inte går långt över 60c iaf.

Av Warpony
Skrivet av Zakalwe:

Jag håller med dig om att det är en väldigt hysteri kring detta just nu. Och att det kan ibland vara överdrivet. Men folk har ju lagt ner sina surt förvärvade pengar på grejer som borde funka. Det är klart man blir upprörd. Så länge som inte representanter blir hotade eller illa bemött på annat sätt, är det inte ett dugg synd om dem. Det är inte synd om vare sig Intel, Inet, Komplett et al. Inte ett dugg. De tjänar alla pengar på oss konsumenter, så vi måste ställa krav på dem.

Och faktum är ju att Intel fick reda på detta genom att folk först fick problem och sedan anmälde det till Intel. Intel har ju inte kollat de här kretsarna på måfå. Det är ett faktum att användare har problem med styrkretsarna, just nu. Sedan kan man ju diskutera om de är många till antalet, men det hör ju inte till.

Slutligen, visst, man kanske inte märker det förrens 2-3 år har passerat. Men då har ju garantin gått ut redan. ASROCK har väl bara 1 års garanti, medan ASUS har 2 år på deras kort, Gigabyte likaså. MSI är såvitt jag vet den enda tillverkaren med garanti på upp till 3 år. Om man har ett ASROCK-kort är det väl rätt så aktuellt att byta ut kortet innan eventuell degradering sker.

Jag har inte sagt att det är "synd" om företagen och att de inte ska lösa situationen, men att bli upprörd över att de 24 timmar efter ett problem tillkännagetts inte har en fullständigt klar strategi (När det ännu inte ens FINNS nya 100% fungerande kort) är lite överilat. Mest för den enskilda personen, att hetsa upp sig över något som ännu inte är ett problem är lite onödigt i mina ögon

Ingen säger att du ska behöva vänta ett år på att få ett svar, men om du just nu har en dator som fungerar och som med EXTREMT stor säkerhet även kommer fungera inom de närmsta månaderna kanske det är klokt att just nu göra som rekommendationen säger, avvakta mer information.

Vad jag menade var att ingen iaf i denna tråd har problem, så ingen sitter i båten och behöver en lösning NU så jag förstår inte hetsen. Att vi sen vill ha svar förr eller senare innan garantier osv löper ut är självklart.

Av Warpony
Skrivet av zalaeal:

Det är ett moderkort som sitter i en färdigbyggd burk, använd i lite över 1.5 veckor och som har ersatt min gamla dator som jag avvecklat och såld vidare.

Så deras lösning för mig är att antingen leva med problemet eller att sitta utan dator till ersättningsmoderkort kommer vad det verkar.

Fast vad då "leva med problemet"...?

Det är såvitt jag förstår en förslitningsskada som inte märks förrän efter 2-3 år. OM ditt moderkort skulle råka ut för det gäller garantin och du får ett nytt eller ersätts på annat sätt.

Du sitter inte i båten just nu och att lita på vad 1 person på ett företag säger (titta till exempel på komplett där någon i deras support satt och gav helt felaktig info som senare rättades till tidigare i denna tråd) är nog att ropa vargen kommer.

Så precis som Inet skriver: "vi råder våra kunder att avvakta och vänta på att mer information ska släppas. Vi anser att det är riskfritt att fortsätta använda datorn som vanligt."

Förstår inte varför folk prompt måste byta ut sina moderkort NU NU NU och helst vill ha all info IGÅR om de INTE just nu är drabbade av problemet, vilket INGEN är än så länge mig veterligen.

Av Warpony

Pratade just med INET gällande redan gjorda beställningar med berörda moderkort.

De håller på att ringa runt till alla som bokat just nu enligt Mattias som jag pratade med. OM MAN VILL så skickar de komponenterna/datorn i alla fall. I annat fall går det att häva köpet och få pengarna tillbaka.

Hur det sedan blir i april eller när det nu kommer nya kort återstår att se, han sa att de väntar på förhållningsorder från Intel och det är omöjligt att säga just nu om de kommer kunna byta ut. Garantin gäller hursom så OM korten defacto går sönder (vilket det ju "bara" är 5-15% chans för) GÅR DET ATT REKLAMERA.

OBS: Detta gäller alltså BESTÄLLNINGAR som de ännu inte skickat, då det är mitt aktuella fall. Hur de resonerar kring folk som redan har sina datorer vet jag INTE.

(Personligen då jag beställt ett kort med 4st 6,0Gbps platser och inte kommer behöva använda de möjligt defekta portarna så väljer jag att ta mitt moderkort iaf för jag vill inte vänta till april.)

Av Warpony
Skrivet av aowen:

känner samma sak, -laidback inet-.

Nä man har ju betalt datorn redan och den är redan fördröjd ett par dagar. Frågan är hur dom gör i min fråga nu när den precis inte blev skickad (idag).?

Som jag skrev ovan har jag också en redan betald beställning liggande, väntar endast på att processorn skulle komma in.

Jag har mailat inet och frågat hur de gör, om man kan få moderkortet iaf eller om de kommer vägra leverera. Så fort jag får svar meddelar jag här.

Av Warpony
Skrivet av oskar321:

håller med till 100%, jag har dock bara 2st 6 Gb/s portar men jag kommer bara använda 1hdd och 1 DVD, om jag vill ha en SSD kan jag om jag vill koppla ur DVD'n för om jag ska vara ärlig så har jag nästan aldrig någon användning för den :).
Men jag tror också att de inte kommer vilja ge oss datorerna med defekta kort, jag har ju tyvärr väntat i 3 veckor och om jag tvingas vänta ännu mer blir jag jävligt deprimerad då jag har sett fram emot denna datorn ett tag, men vi får se, väntar på ett Mail från Inet

Mailade också på den nya intel@inet.se adressen och hoppas på svar.

Av Warpony
Skrivet av oskar321:

jag är i exakt samma position som du, köpte min dator för 3 veckor sedan och inet sa i torsdags att den skulle skickas igår (måndag) eller idag. Lite roligt att min dator också kostade 13,000 ;). Jag funderar lite på att om man fortfarande kunde få datorn då jag bar använder 2st SATA portar endå och kanske vid ett senare tillfälle få ett nytt eller liknande.

Samma här.

Jag har dessutom beställt ett ASRock P67 Extreme 4 som har 4st 6,0 Gbps portar så jag skulle med största sannolikhet aldrig behöva använda de defekta (har 1dvd, 1sdd och 1hd i paketet och kan inte rimligtvis tänka mig behöva mer än 1 hd extra i framtiden).

Skulle också vilja ha min dator som den är och bara själv gå runt problemet. Misstänker dock att Inet inte kommer vilja leverera defekta kort, hur gärna jag än vill.

Kul att tvingas vänta X antal månader på nya kort när RIFT som jag vill spela släpps 24 februari.

Av Warpony

Speldator. i5 2500k. 560 GTX. ~14500

Vill mest kolla så inga komponenter krockar, att jag inte förbisett något uppenbart eller om någon har åsikter.

Efter att ha läst problem-trådar kring både MSI och Asus moderkort kändes ASRock som ett stabilt val. Förutser inte att jag kommer behöva 3 pci-portar men kortet verkade stabilt trots den onödiga lyxen.
850w agget för att kunna klocka och möjligtvis köpa till ett extra 560 för SLI i framtiden.
Minnena borde som jag förstått inte vara några problem att köra i 1,5v eller ska man köra på ett par Vengeance? Har haft lite svårt att greppa hela OC-1,5v-eller-inte debatten.
Prollen borde väl gott och väl räcka för spel, känns overkill att kliva upp till en 2600.

Åsikterna verkar gå isär gällande kylning, men den där Noctuan dyker upp titt som tätt. Förstått att det rekommenderas att byta ut de två fläktarna då stock ska vara "så där" men eftersom jag inte tänkt klocka upp den direkt lär ju den där kylningen mer än räcka (vet att det duger med stock-kylning utan OC men tänkte säkra för när jag vill klocka)

Gällande 560:t så undrade jag lite vad skillnaden var mot de andra 560-modellerna. Uppenbarligen är det här ett lite förklockat kort (referenskort i tester har varit på 822Mhz tror jag) vilket man väl lika gärna kan göra själv, skillnaden sitter väl då i kylningen?

Oj, ursäkta wall-of-text. Men, åsikter eller förslag?

http://www.inet.se/kundvagn/visa/150233/2011-01-25

Av Warpony

Du har garanti från Kobalt också, känner flera som köpt därifrån som det funkat problemfritt med att skicka tillbaka grejerna och få dem reparerade. GSS är ju ett svenskt företag, så garanti borde du självklart få.

Bådas är baserade på M860TU-chassit, så ja de är likadana förutom då specen på burkarna.

Jag ville dock inte ha en 1900x1200 skärm som är det enda GSS erbjuder då det känns lite overkill på en 15" med ett 9800. Kobalts datorer kan du konfa själv och anpassa till vad du vill ha/behöver.

Men visst, är man orolig över garantifrågor så är ju ett svenskt företag klart smidigare.

Av Warpony

Korsi: Nu klev du plötsligt upp till 17"... Då öppnar sig en helt ny marknad med många fler alternativ.

TS vill INTE ha en 17", precis som många andra som är villiga att betala mer för att få en mindre, men kraftfull, dator.

Av Warpony

Du skriver budget 20k i topic men 15k i texten...

Jag har just beställt en Nexus från http://www.kobaltcomputers.co.uk

Valt till en p9500 processor, 4gb ram, 250gb 7200rpm disk. Svenskt tangentbord och sen europeisk strömsladd (bara för att vara noggrann och lista allt).

(Sitter ett 9800M GTS i den. Kändes inte värt att gå upp till ett GT som är nån procent bättre prestanda men kostar 1500:- mer)

Den får en bit över 9000 i 3dmark06.

Slutnota med frakt: 18,400.

Ska du ha en gaminglaptop 15'4 blir det nästan inte bättre och deras priser är riktigt hyggliga. Från den Nox jag först hade tänkt kostade detta 2200:- mer och en REJÄL ökning av iaf 3dmark06 scoren.

Läst många nöjda recensioner av den, så jag hoppas bli lika nöjd.

Här är en länk till benchmarks av olika laptopgrafikkort btw eftersom du frågade om jämförelser mellan kort:
http://www.notebookcheck.net/Mobile-Graphics-Cards-Benchmark-...

Av Warpony

Blev en avbeställning för mig nu. Hade valt 9650 kort och mitten av oktober kändes förvisso rätt länge att vänta men jag hade ingen stress.

Dock blir jag orolig efter att ha hört alla problem med tangentbord och fläktar. Vill inte vänta 2 månader och sen behöva returnera datorn.

Löser sig fläktproblematiken kanske jag gör en ny beställning, men tills dess tittar jag på andra alternativ.

Av Warpony

Hur mycket prestande tappar jag på att köra minnena som jag gör dom nu (667Mhz, 5-5-5-18)? Förstår att det inte går att säga exakt, men är det riktigt mycket?

Här är en dump från Everest som jag nyss tog. Idle förutom lite Firefox-fönster.

Temperaturer
Moderkort 37 °C (99 °F)
CPU 31 °C (88 °F)
CPU 1 / Kärn 1 45 °C (113 °F)
CPU 1 / Kärn 2 44 °C (111 °F)
CPU 1 / Kärn 3 40 °C (104 °F)
CPU 1 / Kärn 4 42 °C (108 °F)
MCP 72 °C (162 °F)
GPU1: GPU 62 °C (144 °F)
GPU1: GPU Minne 54 °C (129 °F)
GPU1: GPU omgivning 47 °C (117 °F)
GPU2: GPU 58 °C (136 °F)
GPU2: GPU Minne 50 °C (122 °F)
GPU2: GPU omgivning 44 °C (111 °F)

Voltvärden
CPU kärna 1.33 V
FSB VTT 1.60 V
North Bridge kärna 1.47 V (Satt 1.45 i BIOS)
DIMM 2.13 V (Satt 2.1 i BIOS)

Lådan är en Antec P182, en extra fläkt monterad i fronten som blåser in över grafikkorten.

Jo, frågan är ju då hur högt jag vågar trycka NB utan att få instabilitet pga överhettning där eller liknande.

Av Warpony

Problemet där är att jag redan sitter på 1,45v på NB och på det här moderkortet går den riktigt varm från början :/

Everest säger 73 grader på NB (men då det mig veterligen inte finns nån sensor exakt på den på detta mobo är det väl där i närheten iaf. 73 grader är på MCP-sensorn i Everest).

Vet inte hur högt över 1,45v den pallar.

Av Warpony

Gick från 2 till 4gb, nu vägrar minnena boota i 800Mhz

Har ett lite märkligt problem som jag hoppas nån kan hjälpa mig med.

Hårdvaru spec i sigen.

Har sedan tidigare Corsair XMS2-6400 TWIN2X2048-6400C4 (Dvs 2 Gb)
http://www.datorbutiken.com/se/default.aspx?Product=2GBTWXD28...

Kört de minnena med:
Frekvens: 800Mhz
Timings: 4-4-4-12
Volt: 2,1

Skaffade nu ett exakt likadant par för att få 4gb.

Med samma inställningar vägrar datorns ens boota. Ibland får jag upp BIOS, men det fryser sig snabbt.

Tog ut de nya minnena, satte ner timings (auto, dom körs i 5-5-5-18 nu), höjde RAM-volten till 2,2.
Nu kom jag in till windows, men fick blåskärm. Sen började datorn åter frysa sig under antingen windowsuppstarten eller i BIOS.

Efter att ha läst på Corsairs forum testade jag att dra ner frekvensen till 667Mhz, sätta volten till 2,1 och timings på auto. Då bootar datorn, memtest klarar sig felfritt och det går att köra med alla 4Gb.

Men nu körs alltså mina 4gb minne i:
Frekvens: 667
Timings: 5-5-5-18
Volt: 2,1

Så nu har jag några frågor.

1. Hur mycke prestanda tappar jag på att köra minnena i denna fungerande frekvens och timings?

2. Om det nu är strömförsörjningen det felar på, vilket iaf lite indikerar, hur högt vågar jag gå? Har för mig att gå över 2,2v inte är rekomenderat alls.

3. Någon som har någon annan förklaring till varför det strular så mycket?

Av Warpony

Ingen fara.

Datorbutiken ersatte mina också och nya är på väg i posten.